У Запоріжжі триває системна робота по боротьбі з карантинними рослинами

14.08.2018 13:30

З 2016 року в Запоріжжі прийнята і реалізується програма боротьби з карантинними рослинами. Розрахована вона до 2025 року. Передбачено три методу боротьби - механічний (покоси), хімічний (обробка спецрозчинами), фітоцинотичний (засівання територій зелених зон новими видами трав, що пригнічують карантинні бур'яни). Всі вони вже застосовуються і при системності виконання дають позитивні результати - карантинних рослин стає менше.

Починаючи з квітня силами КРБП «Зеленбуд» виконуються покоси зелених зон на закріплених територіях вулиць – уздовж магістралей, пішохідної частини, також в парках, скверах. Загальна площа становить близько 800 га. Залежно від інтенсивності росту трави покоси виконувалися неодноразово, на окремих територіях від 3 до 6 разів. Покоси є одним з методів боротьби з карантинними рослинами, який передбачений в рамках діючої міської програми. Своєчасність виконання даних робіт дозволяє контролювати території, не допускаючи цвітіння амброзії.

Наступним важливим етапом є застосування хімічного методу боротьби - обробка амброзії спецрозчином, який знищує карантинний бур'ян аж до кореневої системи, при цьому не шкодячи іншим рослинам, тваринам, людям. Дані роботи також проводяться в місті. У кожному районі визначено заражені території та графіки. На своїх ділянках – територіях парків і скверів також обробляють амброзію спецрозчином фахівці КП «Титан». Один з таких об'єктів парк «Перемоги». Його «титанівці» мають намір зробити територією без амброзії. Тут виконуються покоси, використовуються хімпрепарати, окремі ділянки засівають новими видами трав - конюшини.

З цього року в обласному центрі приступають до третього методу боротьби - фітоцинотичного, який охопить всі райони. З цією метою була придбана спецтехніка - гідропосівна машина для КРБП «Зеленбуд». Метод і нова спецтехніка випробувані на одній з ділянок Олександрівського району-зелена зона по вулиці Запорізькій. Результати позитивні. Найближчим часом стартують масштабні роботи по всьому місту.

Такий системний підхід і використання всіх трьох методів боротьби, дозволить значно поліпшити ситуацію з карантинними рослинами в місті, що викликають алергічні захворювання у населення.

Варто зазначити, що в рамках програми в боротьбі з карантинними рослинами задіяні сили комунальних служб. Повинні стежити за фітосанітарним станом своїх територій підприємства, установи, організації, також мешканці приватного сектора відповідальні за свої ділянки.