У Південному мікрорайоні прокладають новий каналізаційний колектор

16.08.2018 12:41

В Комунарському районі стартувала реконструкція каналізаційного колектора, який проходить по вулиці Новокузнецькій та обслуговує Південний мікрорайон. Замість залізобетонного колектора тут буде прокладено понад 600 метрів сучасної поліетиленової двошарової труби діаметром 630 міліметрів. Сьогодні хід робіт проконтролював міський голова Володимир Буряк.

Каналізаційний колектор по вулиці Новокузнецькій був побудований в 1988 році. Він представляє собою залізобетонну конструкцію, яка за час експлуатації постраждала від газової корозії. В результаті верхній звід колектора руйнується. Обстеження засвідчило, що ділянки колектора знаходяться в аварійному стані. Виявлені місця просідання ґрунту.

Труба проходить уздовж житлових будинків і автомагістралі. Якщо руйнування колектора продовжиться, то можуть постраждати не лише тротуар і прилегла територія, а й просісти, деформуватися через підтоплення багатоповерхові житлові будинки. Після вивчення ситуації прийнято рішення про реконструкцію ділянки каналізаційного колектора.

- Заміна йде паралельно. Старий колектор не відключаємо, щоб не створювати незручності мешканцям. По мірі виконання робіт буде проводитися перепідключення будинків. Укладаємо тут трубу більшого діаметра. Це робиться для того, щоб врахувати забудову четвертого і п'ятого Південного мікрорайонів і збільшення обсягів стоків. Це необхідно щоб у жителів цих мікрорайонів не було проблем, - сказав Володимир Буряк.

Роботи були включені в інвестиційну програму КП «Водоканал», тобто підприємство проводить реконструкцію за власні кошти. Проектом передбачена прокладка поліетиленової безнапірної каналізаційної двошарової труби зовнішнім діаметром 630 мм поруч з існуючим колектором. Довжина ділянки близько 636 погонних метрів.

- Це кошти, які заробляє «Водоканал», в рамках інвестиційної програми. Це не бюджетні кошти. Також виконується укладання нового водоводу по вулиці Електричній. Зроблена перемичка на ДВС №2, щоб розділити потоки води, що подається споживачам Хортицького району, Правого берега. В результаті це дозволить економити за рахунок зниження потужності насосів, а значить і споживання електроенергії від одного до півтора мільйона гривень на рік. Також в рамках інвестиційної програми будемо приводити в порядок мулові карти Центральних очисних споруд, - повідомив Володимир Буряк.

Під автодорогами трубу прокладатимуть в захисних сталевих футлярах. Тут прокладка буде виконуватися без розриття дорожнього покриття, методом горизонтального направленого буріння. Також проведуть перемикання мереж, побудують дванадцять нових залізобетонних колодязів.

Для виконання робіт «Водоканал» підписав договір з підрядною організацією. Роботи стартували кілька днів тому. Вартість реконструкції цієї ділянки складе близько чотирьох з половиною мільйонів гривень. Реконструкція почалася кілька днів тому. Завершити її планується протягом двох місяців.

- Роботи на цьому і інших об'єктах ми виконуємо за рахунок тих коштів, які передбачені в тарифі на інвестиційну складову. Чим вище буде рівень оплати, тим більший обсяг таких робіт ми зможемо провести. У 2017 році ми переклали близько тридцяти кілометрів труб, хоча раніше в рік результати були на рівні п'яти кілометрів. Тому хочу подякувати споживачам, які своєчасно і в повному обсязі оплачують надані послуги. Це дозволяє підприємству рухатися далі, хоча хотілося б, щоб рівень платежів був вищим, - повідомив Олексій Нікіфоров.

Основні роботи по модернізації мереж КП «Водоканал» виконує за рахунок власних коштів. Міський голова Володимир Буряк поставив завдання керівництву підприємства максимально ефективно використовувати наявні ресурси, спрямовуючи їх на реконструкцію і капітальний ремонт каналізаційних, водопровідних мереж.

Відзначимо, «Водоканал» також активно використовує можливості власних аварійно-відновлювальних підрозділів. Так зараз робітники «Водоканалу» виконують прокладку нового водоводу в селищі Запоріжжя Ліве на вулиці Електричній.

В результаті ефективне використання коштів і ресурсів дає можливість заощадити бюджетні кошти, які спрямовують на реалізацію інших міських програм. При цьому з бюджету міста також виділяються кошти на заміну інженерних мереж.