У Запоріжжі модернізують центральні теплові пункти для економії газу та коштів споживачів

16.08.2018 16:01

Концерн «Міські теплові мережі» модернізує центральні теплові пункти в житлових будинках. Це дозволить мешканцям уникнути перетопів і заощадити на оплаті тепла в опалювальний період. ЦТП обладнають автоматичним температурним регулюванням. Один з таких пунктів встановили в житловому будинку за адресою вул. Патріотична, 32.

Концерн «Міські теплові мережі» реалізує інвестиційну програму, в рамках якої відбувається реконструкція центральних теплових пунктів. Наразі вже встановлено 11 таких пунктів. У поточному році на ці цілі підприємство передбачило в своєму бюджеті 3 мільйони гривень. Кошти підуть на реконструкцію ще восьми ЦТП по всьому місту.

Центральний тепловий пункт - це аналог індивідуального теплового пункту. Різниця в тому, що в останньому випадку прилад встановлюється на один будинок. ЦТП охоплює одразу кілька будівель. Так, робота приладу по вул.Патріотична, 32 поширюється одразу на 11 будинків, в числі яких житлові приміщення, один дитячий навчальний заклад і поліклініка.

- Це обладнання, яке дозволяє подавати воду в теплоносії з правильними параметрами для обігріву та гарячого водопостачання. Сьогодні ми проводимо реконструкцію ЦТП, щоб жителі 11-ти прилеглих будинків отримали можливість температурного регулювання в перехідний період. Так звані перетопи, які є в Запоріжжі, зменшаться для цих 11-ти будинків. Буде автоматичне регулювання - будуть змонтовані обмінники, теплонаноси і блок управління, які дозволять без присутності людини це регулювання робити, - розповів Олександр Грек, генеральний директор концерну «МТМ».

Вартість реконструкції такого центрального теплового пункту - 200 тисяч гривень. В результаті, за підрахунками фахівців, економія для Концерну «МТМ» по природному газу складе близько 16%. Жителі заощадять 7-10% на оплаті за опалення.

Реконструкція центрального теплового пункту можлива в тих будинках, де раніше вже була встановлена така система. Після модернізації прилад буде автоматично підлаштовуватися під погодні умови. Концерн «МТМ» продовжить реконструкцію, в результаті якої близько 80 запорізьких будинків зможуть заощадити на оплаті тепла в опалювальний період.