У Запоріжжі обговорили можливості сприяння розвитку малого та середнього бізнесу

17.08.2018 17:04

Сьогодні у Запоріжжі відбулось засідання міської координаційної ради з питань розвитку підприємництва. Головне питання - звіт про виконання у першому півріччі програми розвитку малого та середнього підприємництва в місті Запоріжжі на 2017-2021 роки. Головував на засіданні заступник міського голови Валерій Еделєв.

Під час засідання робочої групи Валерій Еделєв окреслив низку проблемних питань, що стоять на заваді розвитку малого та середнього підприємництва.

- Кількість підприємств малого і середнього бізнесу останні два роки залишається стабільною, але позитивної динаміки у нас немає. Криза в економіці, високі процентні ставки по кредитам, прифронтова зона - дуже важко говорити про умови для розвитку малого і середнього бізнесу. За перше півріччя підприємства малого та середнього бізнесу перерахували до бюджетів різних рівнів близько 2 млрд грн. А депутати міської ради на розвиток малого і середнього бізнесу виділили 400 тисяч гривень. Сьогодні молодій людині відкрити свою справу дуже складно. Нам всім разом потрібно думати, що можна зробити, щоб кількість малих і середніх підприємств збільшувалася, - зазначив Валерій Еделєв.

В ході засідання з питань реалізації програми розвитку малого та середнього підприємництва звітував директор департамента надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради Володимир Жуков.

- В програмі визначено три стратегічні цілі: поліпшення бізнес-клімату у Запоріжжі, посилення спроможності посадовців органів місцевого самоврядування розвивати підприємництво та посилення конкурентноспроможності малих та середніх підприємств. Програма побудована таким чином, що кожна стратегічна ціль передбачає реалізацію відповідних проектів та заходів, - зазначив Володимир Жуков.

План дій Програми включає проекти, для реалізації яких передбачені конкретні заходи. Їх фінансування здійснюється за рахунок бюджету міста та громадських, в тому числі міжнародних, організацій.

Для реалізації Програми цього року передбачено фінансування окремих заходів у сумі 800 тис грн. Ці кошти спрямовані на проведення тренінгу щодо підготовки проектних заявок до міжнародних проектів та програм; на навчання з фінансової грамотності суб’єктів підприємництва щодо правильного залучення та використання фінансових ресурсів; на навчальний тренінг з питань використання програми PROZORRO; на проведення семінарів з питань взаємовідносин підприємців з контролюючими органами; на проведення виставки - ярмарку «Зроблено в Запоріжжі»; на міський конкурс серед молоді на кращий стартап тощо.

У першому півріччі в рамках виконання плану дій програми були проведені певні заходи. Розпочато роботу щодо оптимізації надання адміністративних послуг для бізнесу. Крім того створено рівний доступ для малих та середніх підприємств до реєстру вільних земельних ділянок, реєстру об’єктів нерухомості, фінансів та міжнародних програм для розвитку малого і середнього бізнесу.