За даними досліджень в Запоріжжі спостерігається зниження концентрації пилку амброзії в атмосфері майже в два рази

21.08.2018 17:50

В обласному центрі триває реалізація міської програми по боротьбі з карантинними рослинами. Сьогодні відбулося засідання постійно діючої міської робочої групи з координації проведення робіт зі знищення карантинних рослин. Підведені підсумки виконаних в рамках цієї програми заходів, озвучені результати, намічені подальші плани.

Три роки тому в місті була прийнята і почала працювати програма по боротьбі з карантинними рослинами. Розрахована вона до 2025 року. Програмою передбачений ряд заходів, при системному і комплексному виконанні яких багаторічну проблему вдасться вирішити. Роботи ведуться у всіх районах Запоріжжя.

Про проведену роботу, досягнуті результати і плани сьогодні говорили у міському виконкомі учасники постійно діючої міської робочої групи з координації проведення робіт зі знищення карантинних рослин. Серед них представники районних адміністрацій, комунальних підприємств, керуючих компаній, інспекції по благоустрою, управління з питань екологічної безпеки, системи охорони здоров'я.

Засідання пройшло під головуванням заступника міського голови Валерія Еделєва. Він зазначив, що робота проведена велика, але деякі напрямки треба посилити.

- На сьогодні недостатньо виконується напрямок по виявленню осередків амброзії. Не всі проблемні зони визначені і охоплені. Також заявки, що надходять на телефон гарячої лінії від городян про місця розташування амброзії, не обробляються належним чином. Необхідно також посилити роботу з юридичними особами, відповідальними за свої і прилеглі території. Складено 8 протоколів по амброзії, але таких правопорушень в десятки разів більше. Проблемне питання і по приватному сектору. А це все відбивається на здоров'ї людей, які страждають алергією, - підкреслив Валерій Еделєв.

Районним адміністраціям, інспекції з благоустрою було дано доручення посилити роботу.

В рамках програми в середньому по місту виконані чотирикратні покоси зелених зон. Загальна площа становить 1055 га.

Силами КРБП «Зеленбуд» в районах міста стартують роботи з обробки грунту зелених зон і засівання видами трав, що пригнічують зростання карантинних рослин. Це один з нових методів боротьби - фітоценотичний, передбачений програмою. У 2018 року будуть охоплені території загальною площею до 1 га. В майбутньому році прийняли рішення збільшити обсяги робіт до 10 га.

Представники охорони здоров'я привели дані щодо кількості випадків на алергію серед населення (алергічні риніти, бронхіальну астму алергічного походження, атопічний дерматит) в динаміці за останні п'ять років. Найвищі показники захворюваності зафіксовані в 2013 (10,6 тис. хворих) і 2014 році, низькі - в 2017 (9,2 тис. хворих) році.

Проводять відповідні дослідження і вчені. Завідувач кафедри медбіологіі, паразитології та генетики ЗДМУ, д.б.н. Олександр Приходько поінформував про результати моніторингу концентрації пилку амброзії в атмосфері Запоріжжя в динаміці. Він повідомив, що за останні два роки вона зменшилася майже в два рази.

Робота по боротьбі з карантинними рослинами в обласному центрі триває. Остаточні підсумки по проведеним заходам у 2018 році можна буде підбити у кінці сезону.

В рамках програми залишаються актуальними завдання зробити в кожному районі території без амброзії. Це лікувальні установи, школи, садочки, а також парки «Дубовий гай» і Перемоги.