Підготовка житлового фонду Запоріжжя до опалювального сезону ведеться за графіком

28.08.2018 15:04

Готовність міських структур до початку опалювального сезону обговорювали сьогодні в Запоріжжі. У роботі «круглого столу» взяли участь представники концерну «Міські теплові мережі», депутатського корпусу, управління соціального захисту населення, ПАО «Запоріжгаз».

Як розповів генеральний директор Концерну «Міські теплові мережі» Олександр Грек, підготовка житлового фонду Запоріжжя до опалювального сезону ведеться за графіком.

- Підготовлено мережі на 90%. Пройшли гідравлічні випробування. До 1 вересня ми зможемо заповнити 90% магістральних мереж теплоносієм, поставити під тиск. З 1 по 25 вересня ми з керуючими компаніями будемо складати паспорти будинків і акти готовності будинків до опалювального сезону. Нововведення цього сезону - акт готовності буде підписаний тільки тоді, коли система будинку буде повністю заповнена водою. Все йде за чітким графіком. 90% всіх заходів згідно з планом вже виконані, ще 10% повинні бути виконані до 25 вересня, - зазначив Олександр Грек.

За словами Олександра Грека, в цьому році за інвестиційною програмою концерну було встановлено 3 центральних теплових пункти. Позитивний ефект від їх роботи зможуть відчути 7 тис. жителів міста. Запоріжці отримають можливість регулювання подачі тепла через центральний тепловий пункт.

- До кінця року ще 7 маленьких ЦТП для 3 тис. осіб ми встановимо в рамках нашої інвестиційної програми. ЦТП дозволяють запобігти так званому «ефекту перетопу». Всі ЦТП обійдуться близько 5 млн грн і ще 5 млн грн буде витрачено на трубопроводи, які входять до будинку, - розповів Олександр Грек.

За словами Олександра Грека, одним з кращих показників в Україні є установка лічильників тепла в Запоріжжі, які покривають 97% опалювальної площі.

- В середньому по місту економія по лічильнику становить 15-20%. В цьому році, згідно зі змінами в законодавстві, за обслуговування, повірку, заміну лічильників платитимуть мешканці, - розповів Олександр Грек.

Негативним фактором залишається рівень платежів запорожців, який сьогодні становить близько 70%. Борг населення перед концерном «Міські теплові мережі» складає 540 млн грн. Робота зі споживачами щодо погашення боргів та субсидії - можливість звести до мінімуму наслідки цього фактора, кажуть тепловики.