У Запоріжжі винищують амброзію за допомогою гідропосіву

30.08.2018 13:31

В Олександрівському районі Запоріжжя на місці, де були карантинні рослини, комунальники висаджують газонну траву. Працюють за допомогою методу гідропосіву. Роботи проводять на ділянці дороги по вулиці Запорізькій. Газон повинен з'явитися вже через 10 днів. Він не тільки прикрасить територію, але й попередить проростання амброзії.

Сьогодні працівники комунального підприємства «Зеленбуд» висаджують газонну траву по вулиці Запорізькій на території близько 800 метрів квадратних. Працюють зі спецтехнікою, яка дозволяє проводити гідропосів. За допомогою цього методу насіння з добривом під напором води потрапляють в підготовлений заздалегідь грунт. Попередньо на ділянці зробили покіс карантинних трав і хімічну обробку. Гідропосів в Запоріжжі в цьому році використовується вперше. Метод є новинкою не тільки для міста, але й для України в цілому.

- Того досвіду, який сьогодні напрацьовується в Запоріжжі, ще ні в одному іншому місті України немає. Багато міст стали звертатися до нас за ним. Сьогодні на цьому об'єкті відбувається третій етап боротьби з амброзією. Спочатку був покіс трави, потім хімічна обробка, а сьогодні робимо фітоценоз за допомогою гідропосіву. Я хотів би звернутися до мешканців Запоріжжя. Боротьбою з карантинними рослинами повинні займатися не тільки працівники міськвиконкому та комунальні служби. Фізично неможливо нам охопити кожен куточок в місті. Необхідна комплексна боротьба, до якої повинні підключитися і громадські організації, і всі жителі Запоріжжя, - розповів Валерій Еделєв, заступник міського голови Запоріжжя.

Вулиця Запорізька в Олександрівському районі - це перший об'єкт в місті, де застосували метод гідропосіву. Раніше працівники «Зеленбуду» вже висадили газонну траву на одній стороні вулиці. Тепер замість амброзії тут знаходиться повноцінний газон. Фахівці прогнозують, що через 7-10 днів газонна трава з'явиться і на обробленій сьогодні території.

- У спеціальну посівну машину ми заливаємо всі інгредієнти одразу - насіння, гідрогель, стимулятори росту. Все це перемішується і методом напливу наноситься на поверхню землі. Спеціальні добавки також запобігають викльовуванню зерна птахами, зберігають вологу всередині грунту, що сприяє більш швидкому проростанню зерна, - пояснив журналістам Олексій Анохін, директор КП «Зеленбуд».

В 2018 році з бюджету міста кожному району Запоріжжя виділені кошти для гідропосіву. Цього року проект має експериментальний характер. Однак якщо він покаже позитивні результати, в наступному році боротьбу з амброзією за допомогою гідропосіву продовжать в більшому обсязі.