Володимир Буряк прийняв рішення закрити аварійну школу. На її місці побудують сучасну школу, зберігши історичні елементи будівлі

02.08.2017 12:00

З 1 вересня в приміщеннях школи №3 не проводитимуться заняття.

Школярів і викладачів переведуть в довколишні школи. На місці нинішньої будівлі школи №3 зведуть сучасну школу. Таке рішення, у зв'язку з аварійним станом цього навчального закладу, сьогодні прийняв міський голова Володимир Буряк.

Школа №3, розташована в Олександрівському районі - одна з найстаріших в Запоріжжі. Її головна будівля була споруджена в 1886 році, понад 130 років тому. У різний час до школи прибудовували інші приміщення. В 1948 році її відновили після пожежі, що сталася під час війни. Сьогодні школа знаходиться в аварійному стані. Це підтвердили й попередні результати технічного обстеження будівлі школи, проведеного за дорученням міського голови Володимира Буряка.

Термін служби основних конструктивних елементів будівлі школи закінчився. Це стосується фундаменту, стін, покрівлі. Технічний стан конструкцій, як і всієї будівлі, оцінюється як аварійний і непридатний до нормальної експлуатації.

- Для мене незрозуміло, чому питання технічного стану школи №3 було підняте лише цього року, адже проблема виникла вже давно? Як діти могли вчитися в аварійній будівлі, чому керівництво департаменту освіти й науки міської ради не передбачило при формуванні бюджету міста на 2017 рік хоча б виділення коштів на проектні роботи? Тоді, після підготовки проекту, можна було б виділити кошти і розпочати відновлювальні роботи вже в поточному році. Це приклад безвідповідального ставлення до своєї роботи. Саме тому директору департаменту освіти і науки міської ради Юлії Погребняк, ряду інших представників департаменту мною оголошено догану, - зазначив Володимир Буряк. Але головне зараз, за словами міського голови, знайти швидке вирішення проблеми.

В ході обговорення ситуації, що виникла, звучали пропозиції провести в школі №3 косметичний ремонт, щоб розпочати навчальний процес з 1 вересня, а реконструкцію будівлі перенести на наступне літо. Однак з цим не погодився міський голова Володимир Буряк.

- Ми не маємо права ризикувати життям і здоров'ям дітей, вчителів. У будь-який момент конструкції, стеля школи можуть обвалитися, що може призвести до незворотних наслідків. Не може бути й мови про те, щоб 1 вересня в аварійну будівлю прийшли вчитися діти, - підкреслив Володимир Буряк.

Департамент освіти і науки міської ради, після отримання офіційних результатів обстеження стану будівлі, повинен підготувати і покласти на стіл міському голові графік виконання робіт з відновлення школи №3 - із зазначенням конкретних термінів підготовки проектної документації, початку і завершення робіт.

- З 1 вересня в будівлі школи №3 не проводитимуться заняття. Учнів і педагогів необхідно тимчасово перевести в розташовані поблизу школи. Це моє рішення. Наскільки це затягнеться, можна буде сказати пізніше, коли з’ясуються терміни підготовки проектної документації та виконання робіт. Це створить незручності для школярів і вчителів, але іншого варіанту немає. Ще раз підкреслю, ми не можемо ризикувати життям і здоров'ям дітей і вчителів, - сказав Володимир Буряк.

Необхідно буде визначитися з обсягами і джерелами фінансування відновлювальних робіт, термінами їх завершення. Повинна бути розроблена проектна документація, визначений, з дотриманням усіх норм законодавства, виконавець робіт.

- На сесію міської ради, яка відбудеться 30 серпня, буде винесено проект рішення про виділення коштів на підготовку проекту відновлювальних робіт у школі №3. Проект повинен бути готовий до 1 грудня, щоб у бюджеті на 2018 рік передбачити кошти на проведення робіт. Це дозволить нам вже навесні почати будівництво, - заявив Володимир Буряк.

Фактично потрібно буде побудувати нову школу. Попередня вартість робіт становить близько 40-50 мільйонів гривень. Необхідно відзначити, що школа №3 була побудована як будівля Першого змішаного училища і зараз розміщена в історичному ареалі Запоріжжя «Старий Олександрівськ». Всі відновлювальні роботи необхідно планувати з урахуванням цього факту. Стара будівля має бути відновлена зі збереженням початкового зовнішнього вигляду, але з використанням сучасних технологій. Поруч планується побудувати ще одну нову споруду.

За словами фахівців, нова школа Олександрівському району дійсно потрібна. Сусідні навчальні заклади досить завантажені, на відміну від шкіл ряду інших мікрорайонів обласного центру. В результаті Запоріжжя отримає сучасну школу, що відповідає всім вимогам. Відзначимо також, що школа №3 є учасником Всеукраїнського експерименту в сфері інклюзивної освіти, який проводиться під патронатом фонду Марини Порошенко. Нова школа буде відповідати цьому статусу.