Міський діалізний центр надає професійну медичну допомогу пацієнтам з нирковою недостатністю

02.08.2017 15:00

За дорученням міського голови Володимира Буряка, у Запоріжжі на базі 10-ї міської лікарні в Вознесенівському районі створено Міський діалізний центр, який розпочав працювати у липні.

Проект реконструкції об'єкта був затверджений в 2014 році. У 2015 році був укладений договір з підрядником. Однак основні роботи були виконані тільки в 2016-2017 роках. Проблема полягала в тому, що проектну документацію доводилося постійно переробляти через її неякісну підготовку.

Сьогодні, заступник міського голови Анатолій Пустоваров провів виїзну нараду, в ході якої ознайомився з роботою діалізного центру.

- На жаль дуже багато жителів Запоріжжя страждають на термінальну ниркову недостатність та потребують процедури гемодіалізу. Сьогодні городяни мають можливість отримати цю послугу абсолютно безкоштовно в міському діалізному центрі, який працює на базі 10-ї лікарні. Завдяки зусиллям міської влади за два роки вдалося виконати реконструкцію необхідних приміщень, в стінах діючої лікарні створено новий Центр, де створені умови для надання процедури діалізу. Процедурні зали обладнані сучасною медичною апаратурою. Крім того, створено всі необхідні умови, щоб і пацієнти і лікарі відчували себе комфортно під час процедур - приємний зовнішній вигляд приміщень, зручні діалізні крісла і функціональні ліжка, системи зволоження і фільтрації повітря, упорядкована прилегла територія. Ми підняли на найвищий рівень якість надання діалізних послуг в місті Запоріжжя і без перебільшення можна сказати, що цей центр - один з кращих в Україні, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Сьогодні відділення діалізу надає допомогу у вигляді програмного гемодіалізу 82 пацієнтам з хронічною хворобою нирок V D стадії і 6 пацієнтам - методом амбулаторного перитонеального діалізу.

В Центрі працюють 3 діалізних зали (10-12 діалізних місць, в залежності від дня тижня), щодня проводиться близько 30-35 сеансів гемодіалізу. З вересня 2017 планується поступове переведення пацієнтів, які отримують програмний гемодіаліз, з КУ «Запорізька міська дитяча багатопрофільна лікарня № 5» і КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги м.Запоріжжя» (всього близько 50-54 пацієнтів) після повного укомплектування штату відділення.

Для лікування хворих використовуються тільки оригінальні витратні матеріали, закуплені за субвенції МОЗ України. Безперебійне безкоштовне сервісне обслуговування діалізного устаткування здійснюється сертифікованими інженерами. Забезпечення необхідними запасними частинами для апаратів «Штучна нирка» здійснюється також безкоштовно для міста на кошти компанії-постачальника обладнання.