У Запоріжжі почне працювати міська програма по відновленню малих річок

05.09.2018 15:00

Сьогодні на базі Агенції регіональних ініціатив відбулася прес-конференція, присвячена презентації «Програми ревіталізації малих річок та інших водойм Запоріжжя на 2018-2028 роки». У прес-конференції взяли участь заступник міського голови Валерій Еделєв, начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради Гліб Золотарьов, заступник начальника Запорізького обласного центру з гідрометеорології Тетяна Сорокіна.

Міську програму відновлення малих річок Запоріжжя розробили за дорученням міського голови Володимира Буряка фахівці управління з питань екологічної безпеки Запорізької міськради. Програма розрахована на 10 років. Вона передбачає ряд заходів, спрямованих на відновлення водойм, раціональне використання водоохоронних зон і ландшафтну організацію прилеглих до річок територій.

На сесії Запорізької міської ради, яка відбулася 29 серпня, депутати проголосували за затвердження даної програми.

- Засмічення малих і середніх річок міста Запоріжжя - проблема глибока. Виникнення її сягає корінням в 50-і роки минулого століття, коли було прийнято рішення про будівництво Каховського водосховища. Каховське водосховище порушило течію річки Дніпро, через що малі річки перестали текти самовільно, вони стали практично стоячі. Від цього виникло багато проблем малих річок і плюс забруднення їх людьми. За завданням міського голови Володимира Вікторовича Буряка була розроблена міська програма. Та робота, яку виконало управління - це робота на рівні науково-дослідного інституту. Програма глибока, цікава, науковоємка з конкретними пропозиціями. Наша програма отримала позитивну оцінку Академії наук України та європейської консалтингової компанії, яка займається цією проблемою в Європі. Те, що ми створили цю програму, і її прийняли депутати міської ради - це революційний крок вперед. В Європі така програма працює, країни ЄС фінансують свою програму з розвитку малих річок, але, на жаль, в їх програму не потрапляють річки України, крім Дунаю, - сказав Валерій Еделєв.

Як розповів начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради Гліб Золотарьов, у Запоріжжі крім Дніпра протікає кілька малих річок. Це Мокра Московка, Суха Московка, Верхня, Нижня і Середня Хортиця, Конка, а також безліч струмків. Сьогодні вони знаходяться в незадовільному стані. Тому розробка програми по їх відновленню стала дуже актуальною.

- Програмою передбачено проведення комплексу заходів, спрямованих на відновлення водних об'єктів. Передбачена екологічна оцінка річок: гідро-морфологічна, гідро-біологічна і фізико-хімічна. За результатами досліджень будуть розроблені додаткові заходи, спрямовані на відновлення річок. Також одним з напрямків досягнення цілей програми є заходи з очищення русел і берегів малих річок від сміття, повалених дерев та створення на території басейнів малих річок нових рекреаційних зон. Специфіка малих річок в тому, що вони не починаються і не закінчуються в місті, тому повинна бути комплексна робота з облдержадміністрацією. Одна з проблем пов'язана з заболоченістю річок, яка виникає через відсутність потоку. Потоку перешкоджає, в тому числі, і створення штучних ставків. Також велика проблема - організація централізованої каналізації будинків приватної забудови, - зазначив Гліб Золотарьов.

В ході прес-конференції, відповідаючи на питання журналістів про фінансування програми, заступник міського голови Валерій Еделєв зазначив, що реалізація міської програми ревіталізації малих річок та інших водойм передбачає різні джерела фінансування.

- Програма розрахована на 10 років. Це величезні фінансові витрати не співмірні з бюджетом міста. Але, розробивши програму і створивши під цю програму певні проекти, ми зможемо залучити бюджетні гроші міста, області, державні субвенції, гроші міжнародних фінансових організацій, грантові кошти, - сказав Валерій Еделєв.