У Запоріжжі взялися за відновлення річок і водойм

06.09.2018 16:00

У Запоріжжі взялися за відновлення малих річок і водойм. Для цього розроблено міська Програма ревіталізації на 2018-2028 роки - її прийняли на серпневій сесії міської ради. Фахівці передбачили комплекс заходів по відновленню. Головні цілі - повернути річки і водойми в оптимальний санітарний стан, а також облаштувати ландшафти біля них.

Найбільшими (після Дніпра) водоймами в Запоріжжі є річки Верхня Хортиця, Мокра Московка, Суха Московка. Ці річки протягом багатьох років забруднюються стічними водами, замулюються і заростають, зменшується їх водність і глибина, відбувається перенасичення біогенними елементами, берега застоюються. З огляду на такий стан річок, виникла необхідність в Програмі ревіталізації водойм на 2018-2028 роки. Її розробили за дорученням міського голови Володимира Буряка фахівці управління з питань екологічної безпеки Запорізької міськради.

Відновлення річок буде проходити в кілька етапів. Перший - проведення досліджень:

  • Дослідження екологічного стану кожної водойми;
  • Гідроморфологічна оцінка, куди входять такі поняття, як динаміка водного потоку, протяжність річки, її русла, глибини і ширини;
  • Гідробіологічна оцінка - склад і стан фауни;
  • Фізико-хімічна оцінка;
  • Специфічні речовини-забруднювачі.

Після цього приступлять до розчищення русел і берегів малих річок від сміття, гілок та повалених дерев, надлишкової рослинності. Планується, що таке прибирання буде проводитися систематично, особливо після паводків.

Далі візьмуться за відновлення пропускної здатності гідротехнічних споруд і мостових переходів, впорядкують водовідведення зливових вод, щоб знизити навантаження на малі річки.

Фінішний етап - створення на території басейнів малих річок нових рекреаційних зон. Прилеглі до річок території планується привести в порядок і упорядкувати, щоб там змогли відпочивати мешканці міста.

Проект Програми отримав позитивну оцінку Українського гідрометеорологічного інституту НАН України, а також національного представника проекту ЄС «Водна ініціатива плюс». Програму планується реалізувати за рахунок різних джерел фінансування, серед яких - бюджетні гроші, державні субвенції, грантові кошти, гроші міжнародних організацій.