У парку «Дубовий гай» стартували підготовчі роботи для початку розчищення великої водойми

03.08.2017 12:50

У 2016 році в Центральному парку культури і відпочинку «Дубовий гай» були закінчені роботи по розчищенню малого водоймища, з благоустроєм прилеглої території.

У цьому році запланована розчистка великої водойми, протяжність якої становить 680 метрів.

За багато років у великому озері накопичився мул. Товщина мулового шару досягла двох з половиною метрів. Це не дозволяє водоймі повноцінно функціонувати.

Використовувати тут технологію розчистки за допомогою «драглайна» (екскаватора), яка застосовувалася на малому водоймищі, технологічно неможливо через те, що уздовж берега густо і близько ростуть багаторічні дерева.

Саме тому для розчищення великої водойми буде застосована абсолютно нова технологія, що дозволяє вирішити поставлене завдання без шкоди для цих дерев. Відповідно до даної технології мул з водою буде направлятися в фільтруючі басейни для зневоднення.

Після очищення освітлена вода буде повертатися у водойму, а зневоднений мул, який є хорошим добривом, частково буде використаний на території парку «Дубовий гай». Інша його частина буде застосовуватися для поліпшення ґрунту на території інших міських парків, скверів та зелених зон.

За інформацією керівництва КП «Дубовий гай» всього планується встановити три фільтруючих басейна, які потім будуть демонтовані. Зараз розпочато підготовку ділянки під установку цих басейнів. Для цього видаляється молода поросль, також передбачається видалити кілька молодих дерев. Як відзначають фахівці, в іншому випадку виконати роботи з розчищення озера буде технологічно неможливо. При цьому старі багаторічні дерева, розташовані поблизу від озера, видалятися не будуть.

Роботи з розчищення озера планується завершити в листопаді поточного року. Після цього фільтруючі басейни демонтують, а вивільнену територію впорядкують.