Діалог з органами центральної влади. Володимир Буряк у Тернополі обговорює важливі для Запоріжжя питання

24.09.2018 09:10

Міський голова Володимир Буряк перебуває з робочою поїздкою у Тернополі, де кілька днів проходять заходи, організовані Асоціацією міст України. Зокрема міський голова бере участь у Дні діалогу з владою. Організатори - Асоціація міст України (АМУ). Серед запрошених на захід Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, міністри, народні депутати України.

За інформацією організаторів, у Дні діалогу з владою беруть участь представники органів місцевого самоврядування, державної влади, міжнародних організацій. Учасники обговорять стан та перспективи реформи децентралізації в Україні, що зроблено, та які проблеми існують у цій сфері. Буде розглянуто рівень бюджетного фінансування територіальних громад, питання законодавчого забезпечення сфери містобудування та роботи житлово-комунального господарства.

Серед тем обговорення також нові можливості соціально-культурного розвитку громад, участь представників громади у реалізації важливих для міст проектів, програм. Зокрема запланована презентація державної програми сприяння молодіжному будівництву.

- Діалог органів місцевого самоврядування та органів центральної виконавчої влади зараз відбувається постійно. Цьому сприяють активна діяльність та авторитет Асоціації міст України. Проведення Дня діалогу з владою надасть місцевим громадам можливість підняти проблемні питання, запропонувати шляхи їх вирішення, а також обмінятися успішним досвідом у різних сферах, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова Володимир Буряк висловив точку зору, що у запоріжців є свої напрацювання, які можна презентувати іншим регіонам України. Запоріжжя успішно будує новий пасажирський термінал аеропорту. Оновлюється парк міських трамваїв. Місто купує великі автобуси для комунального громадського транспорту. Розпочалася реалізація програми «Безпечне місто», з будівництвом ситуаційного центру та встановленням камер відеоспостереження.

У місті успішно працює «Громадський бюджет». Зокрема у цьому році на реалізацію відповідних проектів у бюджеті міста було передбачено 10 мільйонів гривень. Запоріжжя реалізує і міську програму пільгового молодіжного житлового кредитування. У 2018 році молоді запоріжці отримали кредити на придбання 16 квартир, на загальну суму близько 10 мільйонів гривень.

Володимир Буряк наголосив, що завдяки проведенню Дня діалогу з владою у міських голів буде можливість у черговий раз обговорити з представниками органів центральної влади важливі для місцевих громад питання, які можуть бути вирішені лише на центральному рівні.

- Асоціація міст України надіслала Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману питання, запропоновані для вирішення органами місцевого самоврядування, які зібрані у рамках підготовки до Дня діалогу з владою. Серед них є і ті, які важливі для Запоріжжя та можуть бути вирішені лише на загальнодержавному рівні. Це додаткове фінансування освітньої та медичної субвенцій, виділення додаткових державних коштів на закупівлю інсуліну, законодавче врегулювання ряду питань у галузі ЖКГ, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова планує вже вкотре підняти ряд питань під час спілкування з представниками Кабінету Міністрів України. Зокрема актуальною темою для Запоріжжя є перспективи державного фінансування будівництва нової злітно-посадкової смуги запорізького аеропорту у рамках державної програми розвитку аеропортів України.