Володимир Буряк передав пропозиції Кабінету Міністрів України

24.09.2018 15:01

Міський голова Володимир Буряк прокоментував перші результати Дня діалогу з владою, який проходить в Тернополі. Відзначимо, протягом декількох днів Асоціація міст України (АМУ) проводить у Тернополі комплекс заходів. Серед них засідання Правління АМУ, День діалогу з владою за участю Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, міністрів, керівників органів місцевого самоврядування і так далі.

В ході засідання Правління Асоціації міст України (АМУ) Представники АМУ прийняли Звернення до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України. Вже сьогодні документ передали Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману.

Звернення стосується необхідності закріплення в Конституції нової моделі місцевого самоврядування, побудованої на принципах децентралізації, розширення фінансової бази місцевих бюджетів і так далі. Є в документі й інші практичні питання, які на засіданні підняв Володимир Буряк. Серед них фінансування освіти та охорони здоров'я, державні субвенції на закупівлю медикаментів, підготовка до опалювального сезону і необхідність компенсації різниці в тарифах на послуги ЖКГ.

- Важливо, що Звернення не обмежилося заявами про необхідність змін в тих чи інших законодавчих актах. В ході обговорення вдалося підняти питання збільшення освітньої, медичної субвенцій. Ще одна важлива проблема - компенсація різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги за рахунок державного бюджету. На ці цілі пропонується направити 19 мільярдів гривень, - зазначив Володимир Буряк.

Виступаючи на відкритті Дня діалогу з владою, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман підкреслив, що центральна влада і органи місцевого самоврядування лише кілька років тому перейшли до діалогу, почали чути один одного. Вдалося побудувати нову систему взаємин.

- Моя позиція полягає в тому, що необхідно утверджувати місцеве самоврядування. Зміцнюючи повноваження, передаючи фінансові ресурси і відповідальність, - зазначив Володимир Гройсман.

Згоден з цим і міський голова Володимир Буряк, який прокоментував проведення Дня діалогу з владою на своїй публічній сторінці в соціальній мережі «Фейсбук». Міський голова підкреслив, що відкритий діалог центральної влади і органів місцевого самоврядування сьогодні дуже актуальний. Є можливість обговорити хвилюючі місцеві громади питання. Ось що з цього приводу написав Володимир Буряк:

«А хвилюють нас сьогодні проблеми бюджету, з якими стикаються всі громади на місцях. Реформи, які йдуть в країні, не отримують достатнього фінансового підкріплення. Ми виділяємо гроші з бюджету міста, щоб покривати додаткові витрати на медицину, освіту. У своєму виступі я підняв проблеми субвенцій на ці галузі, закупівель життєво необхідних препаратів для діабетиків, гемодіалізу. Напередодні опалювального сезону загострюються проблеми вартості енергоресурсів - газу, електроенергії. Ми повинні розуміти механізми переходу до ринку електроенергії. Адже мова йде про мільйони гривень, які ми не вкладаємо в розвиток Запоріжжя, а якими ми латаємо бюджетні діри.

Ці та інші питання узагальнили в зверненні Асоціації міст України до центральних органів влади - ВРУ, КМУ, Президента. Документ проголосували і передали до Кабінету міністрів.

Сподіваємося отримати зворотній зв'язок, щоб наші пропозиції враховувалися при підготовці бюджету країни на 2019 рік. Це важливо для реформи децентралізації, для її розвитку в подальшому».