Запоріжжю потрібні сучасні контейнерні майданчики для збирання сміття. Перший крок зроблено

27.09.2018 14:16

Надання якісної послуги з вивезення твердих побутових відходів залежить від багатьох факторів. Серед них стан і кількість сміттєвих контейнерів, достатня кількість і справність транспорту для вивезення ТПВ, стан контейнерних майданчиків. Вчора депутати погодили інвестпрограму ТОВ «Вельтум-Запоріжжя», що дозволить придбати майже тисячу баків для ТПВ та роздільного збору сміття. Також на вчорашній сесії було прийнято ще одне важливе рішення. Затверджено програму будівництва майданчиків для збирання ТПВ.

В ході обговорення на сесії депутати зазначали, що проблема модернізації, приведення в порядок контейнерних майданчиків є для міста достатньо актуальною. Це підтверджують і звернення городян. Необхідно будувати нові і реконструювати старі майданчики. Це сприятиме поліпшенню санітарного стану територій, покращить зовнішній вигляд прибудинкових територій, допоможе в налагодженні роздільного збору сміття і так далі.

Обговорення програми викликало дискусію серед депутатів. Висловлювалися різні думки про пріоритетність цього проекту, вартість будівництва одного майданчика, джерелах і обсягах необхідного фінансування. У той же час ніхто не заперечував і необхідність такої роботи.

В результаті більшість депутатів підтримали програму, яка передбачає можливість фінансування масштабного проекту оновлення контейнерних майданчиків за рахунок міського бюджету. Це не означає, що кошти вже виділені. Фактично прийнято рішення, яке дозволить почати роботу зі створення в місті сучасних контейнерних майданчиків європейського рівня. При цьому після будівництва їх можна буде здавати в оренду підприємствам, що здійснюють вивезення сміття.

В ході обговорення підкреслювалося, що питання обсягів, джерел, термінів фінансування буде вирішуватися окремо. У будь-якому випадку програма розрахована на кілька років - на 2019-2021 роки. Однак терміни виконання та обсяги фінансування будуть залежати від можливостей бюджету міста, пріоритетності включених в нього програм.

Перший етап програми запланований на січень-листопад 2019 року. Передбачено будівництво, реконструкція понад 300 контейнерних майданчиків. Другий і третій етапи охоплюють ще понад 1300 майданчиків.