У Запоріжжі тривають роботи, спрямовані на боротьбу з карантинними рослинами

04.08.2017 15:45

З минулого року у Запоріжжі реалізується міська програма боротьби з карантинними рослинами, яка розрахована до 2025 року.

Головною її особливістю є комплексний підхід. Поетапно, крок за кроком, застосовуючи різні методи боротьби з алергенними рослинами, міська влада має намір вирішити проблему, яка складалася десятки років.

Один з методів передбачає регулярний покіс трави. Ці роботи тривають з початку зростання карантинних рослин та протягом усього сезону. Зараз в місті реалізується наступний етап – знищення амброзії спеціальним хімпрепаратом. Сьогодні роботи велися у Шевченківському районі на ділянці дороги у напрямку Запорізького аеропорту.

- Це вже другий об'єкт, де амброзію обробляють хімпрепаратом. Перший – вулиця 8 Березня. Зараз роботи ведуться по вулицях Віражній, Стартовій, Блакитній. Наступні ділянки розташовані на території Військового містечка, селища Тепличне, уздовж траси Харків-Сімферополь та інших. Всього планується обробити даним методом амброзію на загальній площі 31 га. У вересні-жовтні заплановано застосувати фітоценотичний метод, який передбачає засів територій зелених зон іншими видами трав, - розповів заступник голови районної адміністрації Запорізької міської ради по Шевченківському району Олександр Руденок.

Хімпрепарат в дії показав, що протягом 10-15 хвилин амброзія починає в'янути, через кілька днів рослина гине. Також варто відзначити, що він є нешкідливим для людей, тварин та інших рослин.

- Після обробки таким розчином амброзія повністю засихає аж до кореня. Якщо тільки механічним методом боротися – виконуючи покіс, то рослина виростає знову. Вирішувати цю проблему необхідно комплексно, систематично виконуючи ряд заходів передбачених в рамках міської програми. З огляду на те, що пил амброзії і насіння переносяться на десятки кілометрів, подібна програма повинна бути не тільки міською, а й державною. Ми будемо звертатися до Кабінету Міністрів України, просити, щоб розробили таку програму. Багато міст вже зацікавилися та звертаються до нас, щоб поділилися досвідом, - зазначив голова постійної депутатської комісії з питань екології Олексій Басов.

Роботи, спрямовані на боротьбу з карантинними рослинами із застосуванням хімпрепарату ведуться у всіх районах міста.