У Запоріжжі відзначили Всесвітній День туризму

27.09.2018 16:33

Сьогодні у Туристичному інформаційному центрі відбувся урочистий захід, присвячений Всесвітньому Дню туризму. У заході взяли участь представники ресторанного та готельного бізнесу, турагентств, туроператорів, гіди, громадські активісти. В ході заходу були презентовані результати соціологічних досліджень, темою яких є туризм.

Привітати туристичний актив міста з професійним святом прийшов заступник міського голови Анатолій Пустоваров. Він подякував присутнім за вагомий внесок у розвиток сфери туризму Запоріжжя.

- Знаково, що в цьому році місто Запоріжжя відзначає День туризму в запорізькому інформаційному туристичному центрі. Сьогодні ми хочемо відзначити дві сторони. І туристів, і тих, хто забезпечує туризм. Це дуже велика родина: і турфірми, і готелі, і ресторани, і всі, хто забезпечує дозвілля. Повірте, майже 70% всієї економіки так чи інакше пов'язані з туризмом. Я хочу сказати, що частка туризму в кількості податкових зборів, у розвитку економіки з кожним роком зростає. Запоріжжя зобов'язане займатися розвитком туризму. Перший рік ми реалізуємо нашу міську програму з розвитку туризму, і у нас вже є серйозні напрацювання, - зазначив Анатолій Пустоваров.

В ході заходу представники туристичного бізнесу Запоріжжя були нагороджені листами Подяки департаменту культури та туризму Запорізької міської ради.

Після закінчення урочистої частини, соціологи, які взяли участь у заході, презентували результати соціологічного дослідження щодо вподобань городян у розвитку культурно-туристичної сфери Запоріжжя.

Дослідження проводилося в червні поточного року в Запоріжжі інститутом соціологічних досліджень на замовлення департаменту культури та туризму. Було опитано 700 респондентів. Мета дослідження - визначити напрямки і механізми розвитку Запоріжжя в культурно-туристичній сфері.

32.5% опитаних найчастіше воліють проводити свій вільний час вдома, 17.8% - на природі, 9.4% - ходять в гості. Серед об'єктів культурно-рекреаційного напрямку - 30.6% жителів міста найчастіше відвідують міські парки і різні місця о. Хортиця, також запорожці відвідують театри, дитячу залізницю, Дніпрогес. Серед культурно-масових заходів найбільш популярними є ярмарки та концерти. У той же час, 13.2% городян взагалі не відвідують масові заходи.

На питання: «Чого не вистачає в місті?», 15% респондентів відповіли - парків, 10,9% - розваг для дітей, 7.8% - екскурсій. Городяни вважають, що в першу чергу в місті потрібно розвивати такі об'єкти як о. Хортиця - 26.7% опитаних, парк «Дубовий гай» - 18%, пляжі - 17.2%, а також спортивні об'єкти, каскад фонтанів «Райдуга», арт-об'єкти. На думку респондентів, серед об’єктів комерційної інфраструктури необхідно розвивати місця активного відпочинку, місця для відпочинку на природі, розважальні центри для дітей, кінотеатри, тренажерні зали.

На питання: «Який об'єкт в першу чергу Ви додали б в інфраструктуру Запоріжжя?», - 30.5% опитаних відповіли - аквапарк, 15.3% - сучасний парк атракціонів, 13% - еко-парк.

Туристичну айдентику впізнали 23.9% респондентів.

Також були проведені соціологічні дослідження серед жителів Києва і Дніпра.

На думку соціологів, отримані результати опитування свідчать про високий туристичний потенціал Запоріжжя та стануть в нагоді при формуванні планів розвитку сфери у майбутньому.