У Дніпровському районі приступили до фітоценотичного методу боротьби з карантинними рослинами

02.10.2018 14:33

В обласному центрі ведуться активні роботи з гідросівби. Фахівці КРБП «Зеленбуд» оновлюють газони: обробляють ґрунт, удобрюють, засівають травою. Таким чином вони одночасно борються з карантинними рослинами. Сьогодні гідропосів застосовується в Дніпровському районі на ділянці зеленої зони розділової смуги по вулиці Товариській.

Ділянка за ділянкою Запоріжжя звільняють від амброзії. Третій рік реалізується міська програма боротьби з карантинними рослинами. Нею передбачено ряд заходів, які в комплексі й поетапно дозволяють вирішити багаторічну проблему, що актуальна для тисяч запоріжців, котрі страждають на алергію.

З цього року в місті застосовується новий метод боротьби з карантинними рослинами - фітоценотичний. За допомогою гідропосівної машини території зелених зон засівають травою, яка буде пригнічувати ріст карантинних бур'янів. Одночасно вирішується питання естетичності - газони повністю оновлюють, трава сходить густа, свіжа, насичено-зеленого кольору.

Сьогодні фахівці КРБП «Зеленбуд» працюють на ділянці зеленої зони розділової смуги по вулиці Товариській. Роботи тривають третій день. Перш ніж приступити до засівання газонів, фахівці підприємтства ретельно обробляють ґрунт, культивуючи, очищаючи його від кореневої системи старої трави, каменів, сміття. Тут гідропосів буде виконано на ділянці загальною площею близько 2 тис. кв. м.

- Це вже третій район, в якому в рамках міської програми боротьби з карантинними рослинами застосовуємо фітоценотичний метод - гідропосів. Його принцип такий - у великій ємності перемішуються одразу кілька компонентів, серед яких насіння, гідрогель, мульча, клейковина, стимулятори росту, щоб трава швидше вкорінювалася і росла. Таким чином створюються сприятливі умови для зростання газонних трав, які зійдуть в цьому році. Навесні газон буде ще яскравішим і насиченішим, - зазначає директор КРБП «Зеленбуд» Олексій Анохін.

Роботи з гідросівби вже виконані в Олександрівському, Хортицькому районах. Після Дніпровського району «зеленбудівці» розпочнуть оновлення газонів в Шевченківському районі і далі за графіком.

Загалом в планах на 2018 рік виконати гідросівбу на територіях міста загальною площею 1 га. Однак, як зазначають фахівці, поки це недостатні обсяги. Тільки за КРБП «Зеленбуд» закріплено близько 800 га зелених зон міста. Тому в подальшому буде розглядатися питання щодо поширення цього методу у Запоріжжі.