У Запоріжжі біля комплексу «Переправа» вшанували пам'ять визволителів міста і захисників України

12.10.2018 14:00

Сьогодні, 12 жовтня, біля архітектурно-меморіального комплексу «Переправа» пройшов мітинг, присвячений Дню захисника України і Дню визволення Запоріжжя від нацистських загарбників.

У ньому взяли участь перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков, заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Бабанін, керуючий справами виконкому Запорізької міської ради Роман Омелянович, ветерани, представники політичних партій та громадських організацій, гості з Києва та інших міст України.

Переправа наших військ на правий берег Дніпра, яка відбулася 75 років тому, стала не лише початком довгоочікуваного визволення Запоріжжя, а й важливою складовою масштабного наступу на окупантів, адже в той же день почалося визволення Києва. Сьогодні запоріжці приїхали до меморіалу, щоб поклонитися тим, хто віддав свої життя, звільняючи наше місто. І сказати «спасибі» тим 13 теперішнім визволителям міста, хто ще може розповісти про події тих страшних воєнних років.

- Сьогодні ми вшановуємо пам'ять воїнів, які віддали життя при форсуванні Дніпра і визволенні Запоріжжя. І також схиляємо голови перед їх нащадками, які загинули, захищаючи незалежність України на сході країни. День визволення Запоріжжя, День запорозького козацтва та День захисника України об'єднує покоління, це день нашої пам'яті і гордості, - сказав керуючий справами виконкому Запорізької міської ради Роман Омелянович.

В ході Другої світової війни 130 тисяч жителів Запорізької області загинули на фронтах, 70 тисяч мирних жителів були замучені і розстріляні, 160 тисяч хлопців і дівчат насильно були вивезені в Німеччину. До цього мартирологу в наш час додалися 185 наших земляків, які віддали життя, захищаючи суверенітет України.

Пам'ять полеглих воїнів вшанували хвилиною мовчання. Учасники мітингу поклали квіти до меморіального комплексу «Переправа» та пустили на дніпровську воду урочистий вінок пам'яті.