У Запоріжжі святкують День захисника України і 75-у річницю визволення міста

14.10.2018 12:41

Сьогодні у всіх регіонах нашої держави проходять заходи, присвячені Дню захисника України. Особливе місце у цьому святкуванні займає Запоріжжя. Адже саме на запорізькій землі кілька років тому Президент України Петро Порошенко оголосив про заснування цього свята. До того ж у Запоріжжі сьогодні також відзначають День міста, 75-у річницю визволення від нацистських загарбників.

У Запоріжжі проходить велика кількість заходів, присвячених цим подіям: мітинги, концерти, народні гуляння, урочиста присяга ліцеїстів і так далі.

75 років тому в історії Запоріжжя розпочався новий етап історії. Місто визволили від нацистських загарбників. Після цього розпочалося відбудова Запоріжжя та промислового комплексу. Здавалося, що мир назавжди прийшов на запорізьку землю. Нажаль, це виявилося не так. Зараз українці знову змушені відстоювати свою землю від загарбників. Не менш важливо, що Запорізький край нерозривно пов’язаний з історією запорозького козацтва. Саме тому сьогоднішні свята мають особливе значення для всіх запоріжців.

Загальноміські заходи, присвячені Дню захисника України і Дню визволення міста, розпочалися сьогодні у Запоріжжі мітингом на Алеї Бойової Слави. Тут зібралися сотні запоріжців для того, щоб віддати данину поваги визволителям Запоріжжя і сучасним захисникам України, військовослужбовцям Збройних Сил та Національної гвардії України, інших військових формувань, ветеранам АТО.

Серед учасників заходу ветерани Другої світової війни, у тому числі воїни-визволителі Запоріжжя, учасники АТО і члени їх сімей, військовослужбовці, представники обласної та міської влади, трудових колективів, політичних партій, громадських організацій, молодь, запоріжці.

Для гостей заходу звучали музика, вірші, творчі колективи театру «Ві», студії «Арт-стайл», ансамблю «Браво» представили свою вокально-хореографічну композицію «Я ненавиджу війну».

Право запалити «Вогонь пам’яті» на Алей Бойової Слави було надане представникам трьох поколінь – ветерану Другої Світової війни, учаснику АТО, вихованцю ліцею «Захисник».

Запоріжці вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто був закатований нацистами, загинув, визволяючи Запоріжжя у 1943 році, захищаючи незалежність і територіальну цілісність України у наш час.

До присутніх звернулися міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, представники обласної влади, ветеранів.

- Визволителі Запоріжжя, які вночі з 13 на 14 жовтня штурмом завоювали і відбіли місто від ворогів гідні пошани, поваги. Ми віддаємо пошану всім захисникам та визволителям Запоріжжя, які відстояли місто і пішли далі захищати неньку Україну. Дорогі ветерани, ваш подвиг, вміння, віра в те, що країна буде визволення і сьогодні надихає хлопців та дівчат, які боронять на Сході країни наші кордони. Це передається з покоління в покоління, та з генетикою, тому що ми українці. Ми хочемо жити в вільній, суверенній та незалежній Україні і так воно й буде. Вітаю зі святом, бажаю миру, добра, благополуччя, низько вклоняюся тим, кого немає з нами і вічна пам’ять їм. Слава воїнам-визволителям Запоріжжя! Слава сьогоднішнім захисникам України! Слава Україні! - , сказав Володимир Буряк.

За мужність і героїзм, виявлені в боях за визволення рідного краю у роки Другої світової війни, значний особистий внесок у розвиток ветеранського руху та активну участь у патріотичному вихованні молоді ветеранів-визволителів міста нагородили ювілейною медаллю з нагоди 75-ої річниці визволення міста Запоріжжя від нацистських загарбників. На Алеї Бойової Слави нагороди їм вручив міський голова Запоріжжя Володимир Буряк.

Право першими покласти квіти до пам'ятника на Алеї Бойової Слави було надане кращим учням ліцею «Захисник».

Після цього квіти до пам'ятника поклали представники обласної та міської влади, трудових колективів, громадських організацій і політичних партій, запоріжці.

Свою програму презентував естрадно-духовий оркестр Запорізького муніципального театру танцю.