Будівництво пасажирського терміналу у запорізькому аеропорту розпочнеться у цьому році

08.08.2017 12:50

У поточному році у Міжнародному аеропорту «Запоріжжя» розпочнеться будівництво сучасного пасажирського терміналу.

Проектна документація вже пройшла всі узгодження в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, не отримавши жодного зауваження. Зараз триває узгодження проекту в інших профільних міністерствах, Кабінеті Міністрів України. Питання розвитку запорізького аеропорту, плани будівництва пасажирського терміналу розглядалися під час сьогоднішнього виїзної наради, яку провів міський голова Володимир Буряк.

На сьогодні проектна вартість будівництва пасажирського терміналу становить 543 мільйони гривень. Його площа складе понад дванадцять тисяч квадратних метрів. Пропускна здатність - 400 осіб на годину (250 пасажирів в міжнародному секторі, 150 - в секторі для внутрішніх рейсів). Також для обслуговування терміналу заплановано будівництво котельної, насосної станції, комплексної трансформаторної підстанції, підведення енергопостачання, водопостачання, каналізації, тепло та газопостачання, «дощової» каналізації, систем зв'язку.

- Для мене важливо, що ми вкладаємо бюджетні кошти в важливі для Запоріжжя проекти. Це відноситься і до початку будівництва пасажирського терміналу, без якого не може бути сучасного аеропорту. Ще раз хочу висловити свою точку зору, Запоріжжю потрібен сучасний міжнародний аеропорт, який буде сприяти і підвищенню інвестиційної привабливості нашого міста, - сказав Володимир Буряк.

Будівництво пасажирського терміналу - це масштабний проект, розрахований на кілька років. Міська влада готова і далі вкладати кошти у розвиток Міжнародного аеропорту «Запоріжжя».

- Хочу подякувати Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману за розуміння важливості будівництва пасажирського терміналу в запорізькому аеропорту. Під час приїзду глави уряду до Запоріжжя нам вдалося представити Володимиру Гройсману наше бачення розвитку Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». Завдяки його підтримці проект будівництва терміналу зараз успішно проходить всі погодження. У вересні ми сподіваємося завершити цю процедуру, - зазначив Володимир Буряк.

За наявною інформацією, на сьогодні проектну документацію вже погодили і в Міністерстві фінансів України. Зараз очікується офіційне підтвердження цього факту.

Паралельно з цим тривають тендерні процедури, які дозволять визначити підрядника, який виконуватиме роботи.

- Наше завдання провести тендерні процедури максимально відкрито і прозоро, з урахуванням вимог законодавства. Міська влада зацікавлена в тому, щоб термінал будувала компанія, що має успішний досвід реалізації таких проектів, в тому числі і в інших країнах, - заявив Володимир Буряк.

Директор КП «Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» Віктор Біскупський розповів про результати роботи підприємства. За сім місяців поточного року аеропорт обслужив 163 тисячі пасажирів, що на 13% більше відповідного періоду минулого року. Прибуток аеропорту за перше півріччя склав 18 мільйонів гривень. Це при тому, що понад місяць основна злітно-посадкова смуга запорізького аеропорту була закрита на ремонт.

Нагадаємо, в цьому році було виконано поточний ремонт злітно-посадкової смуги, який дозволив продовжити термін її безпечної експлуатації на кілька років. Більше відкладати ремонт смуги було неможливо, щоб не ризикувати життям пасажирів і безпекою польотів. Міський голова Володимир Буряк також повідомив, що буде продовжене встановлення сучасної огорожі навколо аеропорту, наявність якої є вимогою безпеки.

Свою думку про перспективи розвитку запорізького аеропорту висловили представники ряду великих авіакомпаній. Зокрема представники авіакомпанії «Atlasglobal» відзначили, що вони з нетерпінням чекають, коли в Запоріжжі побудують сучасний аеропорт, який дійсно необхідний місту.

- Запорізький аеропорт цікавий для авіакомпаній. Є багато звернень про співпрацю, на які ми не можемо відреагувати через недостатню пропускну спроможність діючого пасажирського терміналу. У нас є напрацювання, щоб після завершення будівництва терміналу збільшити кількість обслуговуваних рейсів, пасажирів, - сказав директор КП «Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» Віктор Біскупський.

Представники «Управління капітального будівництва» та підрядної організації доповіли про хід капітального ремонту дороги до аеропорту. На даний момент підрядники перейшли до основної частини робіт, укладання нового асфальту. Уже укладено шість тисяч квадратних метрів асфальтового покриття. Роботи йдуть на площі перед діючим пасажирським терміналом Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». На початку виконується фрезерування старого асфальтового покриття. Новий асфальт укладається в два шари. Також на дорозі встановлено більше двох тисяч погонних метрів бордюрів, триває обладнання паркувальних «кишень» і так далі.

Перша частина проекту по реконструкції дороги до запорізького аеропорту була реалізована в минулому році. Було виконано ремонт дороги і прилеглих до неї територій на вул. Стартовій - від траси Харків-Сімферополь до Військового містечка.

Цього року реалізується друга черга проекту - капітальний ремонт дороги від вул. Блакитної до аеропорту. Всього, в рамках другої черги, буде капітально відремонтовано майже 3 км дороги до запорізького аеропорту. Тут застосовується такий же комплексний підхід, як і під час реконструкції першої ділянки дороги.

- Восени ми плануємо почати будівництво пасажирського терміналу. Моя вимога залишається незмінною, у вересні, до початку робіт, капітальний ремонт дороги до запорізького аеропорту повинен бути завершений. Підрядники обіцяють, що це буде зроблено. Однак головною вимогою залишається якість. Після прийому робіт буде встановлено гарантійний строк експлуатації дороги. У разі виявлення в цей період недоліків підрядники повинні будуть усунути їх за власний рахунок, - підкреслив Володимир Буряк.