На шляхопроводі на вулиці Калібровій будуть безшумні рейки та «антиожеледні» тротуари

17.10.2018 12:20

Триває реконструкція шляхопроводу №1 на вулиці Калібровій, побудованого в 1963 році. Роботи стартували в липні і знаходяться на постійному контролі міського голови Володимира Буряка. Цей об'єкт - частина міської програми модернізації міської інфраструктури. Сьогодні Володимир Буряк провів на вулиці Калібровій чергову виїзну нараду, в якій взяли участь підрядники, представники комунального підприємства «Управління капітального будівництва».

Цього року в Запоріжжі реалізується кілька проектів реконструкції, капітального ремонту шляхопроводів, ділянок міських магістралей з великою кількістю транспорту. Вже завершені роботи на вулиці Земського лікаря Лукашевича. Триває ремонт на проспекті Маяковського, реконструюють шляхопровід на проспекті Металургів. Стартував черговий етап робіт на Набережній магістралі. Це лише кілька ключових проектів, реалізацію яких постійно контролює міський голова Володимир Буряк. Шляхопровід на вулиці Калібровій - ще один об'єкт в цьому списку.

- Спочатку планували використовувати на дорожній частини шляхопроводу рідке скло. Однак після консультацій з експертними організаціями від цієї ідеї вирішено відмовитися. За технологією шляхопровід вважається «рухомою» частиною дороги, а на таких ділянках відповідно до норм подібна технологія не застосовується. У той же час підрядник вирішив використовувати спеціальну технологію при будівництві тротуарів. В результаті вони не будуть такими слизькими в період ожеледиці, - сказав Володимир Буряк.

Відзначимо, для покриття тротуарів застосовуються спеціальна мастика і кварцовий пісок. В результаті виникає «шорсткість» покриття. Це покриття не ковзає, городянам буде комфортніше ходити в ожеледь.

Сьогодні з одного боку вже виконано роботи з укріплення опор, нижньої частини шляхопроводу. Почалися роботи з іншого боку. Після цього підрядники планують перейти до середньої частини шляхопроводу. Однак для цього необхідно буде на деякий час перекривати рух залізничного транспорту під шляхопроводом за погодженням з Придніпровською залізницею.

- Підрядник застосував на цьому об'єкті ряд нововведень. Це стосується не лише тротуарів. Також використовується для укладання суміш щебеню зі спеціальними добавками, які дозволять прибирати з покриття шляхопроводу конденсат. Також при укладанні арматури робітники «зв'язують» її. Це збільшує вартість робіт, але робить конструкцію більш надійною, - повідомив Володимир Буряк.

До проекту вирішено підійти комплексно. Тут не просто замінять асфальт. Будуть розширені тротуари і проїжджа частина. Ширина проїжджої частини після реконструкції складе 14,4 метрів. Також на цій ділянці будуть покладені безшумні трамвайні рейки. Посилять прогонові будови і опори, встановлять бар'єрні і перильні огородження, приведуть в порядок деформаційні шви.

Роботи стартували 25 липня 2018 року. На сьогодні на шляхопроводі виконаний демонтаж контактної мережі, трамвайних колій. Виконано роботи по перенесенню силових кабелів і мереж зв'язку. Розібрано дорожнє покриття, захисний шар бетону і гідроізоляції, тротуари.

Відлиті нові тротуари, залізобетонні плити проїжджої частини. Виконані роботи з облаштування зносостійкого шару тротуару спеціальними матеріалами, з армування і відливки плит трамвайної колії. Завершився ремонт нижньої частини першої плити. Сплановані і укріплені відкоси.

Залишилося відремонтувати і посилити частину прогонових споруд і опор, облаштувати деформаційні шви і дорожнє покриття проїжджої частини шляхопроводу. Також в проекті встановлення безшумних трамвайних колій і контактної мережі, бар'єрного, перильного огородження, автодорожніх підходів, дорожньої розмітки.

- З одного боку вже відкритий прохід по тротуару для пішоходів. Завершуються роботи на другому тротуарі. Починається заливка плит під укладку безшумних рейок, зараз укладається арматура. Відповідно до графіка завершення робіт заплановане в червні 2019 року. Однак поставив завдання відкрити рух транспорту через шляхопровід вже в поточному році. На 2019 рік же повинні залишитися роботи, які не заважають руху транспорту, - повідомив Володимир Буряк.

Нагадаємо, реконструкція шляхопроводу №1 лише частина великої роботи з приведення в порядок вулиці Калібрової. Цього року на цій вулиці був проведений аварійний, а потім і середній ремонт дорожнього покриття. У подальших планах - реконструкція наступного шляхопроводу. Однак першочергове завдання - завершити роботи на шляхопроводі №1.

Міський голова прокоментував проведення виїзної наради на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».