В Олександрівському районі ведеться будівництво нового енергоефективного теплового вузла

17.10.2018 13:15

В обласному центрі впроваджуються енергоефективні заходи, спрямовані на зниження споживання енергоресурсів. Один з таких проектів - будівництво в Олександрівському районі по вулиці Глісерній сучасного теплового вузла замість старої котельні. На час проведення робіт процес подачі тепла в будинки городян перериватися не буде.

Котельня по вулиці Глісерній була запущена в експлуатацію у 1964 році. На сьогодні її  обладнання застаріло, потужності котельні для вироблення тепла вже не актуальні. Будівництво нового теплового вузла з автоматизованою системою дозволить оптимізувати процес подачі тепла з урахуванням сьогоднішніх потреб і скоротити витрати енергоресурсів.

- Будується сучасний тепловий вузол, з ділянкою теплотраси до нього від центральної теплової магістралі. Проект здійснюється за рахунок інвестпрограми, ця складова входить до тарифу за тепло. Буде проведена заміна теплотраси, поставлений теплопункт. Вартість об'єкта близько 7 млн грн. Паралельно котельня буде продовжувати працювати, щоб не зупиняти подачу тепла в квартири городян. Початок опалювального сезону буде забезпечено вчасно, - зазначив заступник голови районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району Олександр Наріженко.

У концерні «Міські теплові мережі» відзначають, що з запуском нової системи можливо уникнути так званих «перетопів» у квартирах, оскільки подача тепла буде регулюватися автоматично в залежності від температурних умов.

- Даний об'єкт інвестпрограми по вулиці Глісерній схвалений комісією НКРЕ. Включає в себе монтаж трубопроводів, подачу теплоносія в двотрубному обчисленні близько 900 м. Новий трубопровід енергоефективний, попередньо ізольований. У будівлі котельні були встановлені котли великої потужності, які не дозволяють працювати ефективно, оскільки розраховані спочатку на подачу теплоносія для житлових будинків, прилеглого ліцею та обслуговування технологічних потреб судноремонтного заводу. На сьогодні немає необхідності подачі тепла для заводу. Згідно з новим проектом теплоносій буде подавати тепло з центральної котельні по вулиці Святого Миколая. Це дозволить знизити втрати тепла і в першу чергу споживання природного газу, - розповів директор відділення аварійно-відновлювальних робіт та будівництва концерну «Міські теплові мережі» Ростислав Лапицький.

Роботи були розпочаті у вересні поточного року. Термін їх завершення - січень 2019 року. Тепловий вузол буде подавати тепло для 8 житлових будинків та прилеглого ліцею.