Володимир Буряк вважає, що Запорізьке регіональне відділення АМУ повинне активніше відстоювати інтереси місцевих громад

19.10.2018 12:29

Запорізьке регіональне відділення Асоціації міст України має працювати активніше. У першу чергу над питаннями, пов’язаними з формуванням Державного бюджету, місцевих бюджетів, законопроектами, які стосуються місцевих громад, органів місцевого самоврядування. Таку пропозицію сьогодні вніс міський голова Володимир Буряк під час засідання Правління Запорізького регіонального відділення АМУ.

У міськвиконкомі відбулося засідання Правління Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України, яке пройшло під головуванням міського голови Володимира Буряка. Відкриваючи засідання, міський голова наголосив, що у міст, ОТГ Запорізької області є багато спільних проблемних питань.

- Саме тому Запорізьке регіональне відділення повинне відстоювати спільну позицію. Зокрема це стосується бюджетних питань. Серед них недостатні обсяги освітньої та медичної субвенцій. У результаті міста змушені виділяти власні кошти. Є питання з розподілом коштів на рівні області на реконструкцію, капітальний ремонт доріг. Наскільки я розумію, міста нічого не отримали, - сказав Володимир Буряк.

Зокрема через нестачу державних субвенцій Запоріжжя цього року змушене спрямувати понад 500 мільйонів гривень на фінансування освіти, медицини. На наступний рік змін у цьому питанні також поки не передбачається. Це ті кошти, які місто могло б спрямувати на ремонт доріг, житлового фонду, благоустрій територій.

Учасники зустрічі відзначили, що Асоціація міст України подавала свої пропозиції до проекту Державного бюджету на наступний рік. Вони стосувалися обсягів державних субвенцій на освіту та медицину, розподілу коштів на реконструкцію доріг, державного фінансування на придбання медичних препаратів для хворих на цукровий діабет, на ниркову недостатність. Однак більшість цих пропозицій на даний момент не була врахована. У той же час потрібно продовжувати працювати, щоб хоча б частина з них була включена до проекту Держбюджету під час внесення правок, другого читання. Це завдання як для АМУ загалом, так і для Запорізького регіонального відділення АМУ.

Для активізації такої роботи було прийняте рішення про створення експертно-аналітичної групи Запорізького регіонального відділення АМУ. Вона опрацьовуватиме пропозиції громад для підготовки офіційних документів, які можна буде подавати на розгляд Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України.

- У кожної громади можуть бути свої пропозиції. В результаті після їх опрацювання можна буде готувати документи, які відображатимуть спільну позицію. Цим займатиметься експертно-аналітична група. Це може стосуватися тих чи інших законопроектів, проектів Постанов Кабінету Міністрів України, пропозицій щодо Державного бюджету, - заявив Володимир Буряк.