Ще в одному районі Запоріжжя застосовується фітоценотичний метод боротьби з амброзією - гідропосів

23.10.2018 17:40

В обласному центрі триває реалізація міської програми по боротьбі з карантинними рослинами. З цього року в рамках програми застосовується новий метод - фітоценотичний, який передбачає засівання травою великих територій зелених зон за допомогою гідропосівної спецтехніки. Таким чином в місті оновлюють газони і в той же час борються з карантинними рослинами. Сьогодні роботи з гідропосіву велися в Заводському районі.

По вулиці Демократичній в Заводському районі фахівці КРБП «Зеленбуд» оновили газони по розділовій смузі проїжджої частини. Роботи виконуються в рамках міської програми боротьби з карантинними рослинами. Спершу «зеленбудівці» ретельно обробили ґрунт, очистивши його від сміття, каміння, старої кореневої системи рослин, в тому числі карантинних. Наступний етап - засівання ділянки за допомогою гідропосівної машини видами трав, що пригнічують зростання карантинних бур'янів.

- Протягом останніх трьох років в районі ведеться активна робота зі знищення амброзії. Застосовуються хімічний і механічний методи боротьби з карантинними травами. Вперше в районі приступили до фітоценотичного методу. Роботи ведуться по вулиці Демократичній (від вулиці Морфлотскої до вулиці Лізи Чайкіної). Тут силами КРБП «Зеленбуд» за допомогою гідропосівної спецтехніки засіяна трава, яка буде перешкоджати зростанню карантинних рослин. Дані роботи заплановані і на наступний рік, визначаються обсяги і об'єкти, - розповів заступник голови районної адміністрації Запорізької міської ради по Заводському району Юрій Кулак.

Всього по вулиці Демократичній гідропосів буде виконаний на ділянці загальною площею близько 2 тис. кв. м.

- Підготовка ділянки до гідропосіву почалася з минулого тижня. Робота копітка. Фахівці ретельно обробляють грунт, щоб у ньому не проростали карантинні бур'яни. До складу суміші, яка застосовується під час гідропосіву, входять насіння декількох видів трав, мульча, стимулятори росту. Зелена зона засівається щільним килимом, що також перешкоджає зростанню карантинних бур'янів. Перші результати вже можно побачити: в районах, де застосований даний метод, знову засіяна трава виросла через пару тижнів, - зазначив директор КРБП «Зеленбуд» Олексій Анохін.

На сьогодні роботи з гідропосіву виконані в Шевченківському, Дніпровському, Хортицькому, Заводському районах. Наступні на черзі Комунарський і Вознесенівський. Всього в поточному році фітоценотичний метод боротьби з карантинними травами буде застосований на загальній площі близько 1 га.