В Запоріжжі термомодернізують 60 муніципальних будівель

26.10.2018 11:21

В Запорізькій міській раді відбулася нарада з представниками Мінрегіону, ГУПП, консультантами COWI та експертами Європейського інвестиційного банку в рамках Програми розвитку муніципальної інфраструктури України. Запоріжжя стало одним із міст країни, де буде реалізовуватись проект Європейського інвестиційного банку з термомодернізації будівель. Сьогодні учасники зустрічі обговорювали технічні питання з підготовки необхідних документів. Після цього зможуть приступити до реалізації Програми.

З лютого 2016 року місто Запоріжжя бере участь у спільному з Європейським інвестиційним банком проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України».

За результатами трьох етапів відбору у травні 2018 року Координаційним комітетом Програми затверджено Перелік проектів з високим ступенем готовності. Це проекти 5 міст України. Серед них і проект м. Запоріжжя «Комплексний проект з термомодернізації бюджетних будівель». Він передбачає термомодернізацію 53 об’єктів освіти та 7 закладів охорони здоров’я. Загальна вартість проекту складає близько 18,5 млн. євро – зі співфінансуванням Запорізької міської ради. З них 15,5 млн.євро виділяє Європейський інвестиційний банк.

Наразі сформовано перелік об’єктів, на яких планується реалізувати заходи із термомодернізації протягом першої черги (10 об’єктів освіти та 2 об’єкти охорони здоров’я). За умовами Програми, за 5 років у Запоріжжі має бути термомодернізовано всі 60 обраних муніципальних об’єкти.

Сьогодні учасники зустрічі обговорювали технічні питання з офорлмення необхідної документації. Адже щоб Запорізька міська рада отримала фінансування, треба підписати тристоронню фінансову угоду між міською радою, урядом України і Європейським інвестиційним банком.

-Треба відповідати умовам. Перша з них – мати технічно-економічне обгрунтування того, що ці енергоефективні заходи будуть реалізовані в Запоріжжі, що вони дадуть певний ефект на кожну будівлю. Всі закупівлі будуть проводитись за європейськими правилами, потрібна дуже серьйозна підготовка документів до цих тендерів. Умови в певній мірі диктує Європейський інвестиційний банк, він вимагає від нас проведення міжнародних тендерів. Тобто умови буде оприлюднено в 27 країнах, для того, щоб всі потенційні підрядники могли взяти участь в проекті – не важливо, звідки, - розповів Сергій Мішок, перший заступник запорізького міського голови Запоріжжя.

Планується, що після вирішення всіх документальних питань, термомодернізацію запорізьких будівель вдастся розпочати вже в наступному році.