Установи соціальної сфери Запоріжжя чекають опалення

01.11.2018 16:00

Відвідувачі запорізьких дитсадків, шкіл та лікарень нарікають на холод в приміщеннях. Температурні режими в установах соціальної сфери перестають відповідати нормам. У зв'язку з цим зростає кількість захворювань на ГРВІ серед дітей, деякі групи в дошкільних установах закриваються. Так, на поточному тижні на карантин пішли 24 групи по всьому місту. З'явилася необхідність в централізованому опаленні.

У дитячому садку №130 «Казка» 213 дітей. З них 24 дитини на цьому тижні не відвідують установу через застуду. Вихователі кажуть - в групах стало відчутно холодніше. Дорослі намагаються підтримувати тепло, однак це насилу вдається.

- Температура вже досить некомфортна для дітей. Ми проводимо роз'яснювальну роботу з батьками, кожен день моніторимо температуру, контролюємо, скільки дітей відсутні і з яких причин, скільки хворих. Уже бажано включати опалення, тому що це більш комфортні умови перебування дітей в приміщенні, до того ж цього потребують вимоги санітарного регламенту, - розповіла Олена Ляпіна, завідуюча дошкільним навчальним закладом №130.

Міська влада тримає на контролі температурний стан приміщень в установах соціальної сфери. Так, заступник міського голови Валерій Еделєв сьогодні відвідав дошкільний заклад №130. Було відзначено, що температурні показники дійсно нижче норми.

- Останнім часом на ім'я міського голови Володимира Буряка почастішали скарги від батьків з проханням включити опалення, тому що порушується тепловий режим - зокрема в дошкільних установах. Якщо у нас норма - не нижче 19 градусів, то в деяких дошкільних закладах у нас 17-18 градусів. У зв'язку з цим є необхідність запустити опалювальний сезон найближчим часом, - озвучив Валерій Еделєв, заступник міського голови Запоріжжя.

Аналогічна ситуація в лікарнях. Наприклад, дитяча міська багатопрофільна лікарня №5 приймає пацієнтів від перших днів життя до 17 років. Дотримання температурних режимів тут - вкрай важливе завдання для успішного лікування. Однак приміщення цього медичного закладу теж швидко охололи. Температура в них - 18-24 градуси, при нормі від 24 градусів і вище. Електричні обігрівачі та спліт-системи дозволяють вирішити проблему лише частково і на короткий час.

- Ті нормативи, які існують на сьогодні для старту опалювального сезону, більше орієнтовані на багатоквартирні умови проживання. У нашому медичному закладі для дітей температурні вимоги трохи інші. Адже у нас є оперблок, реанімаційні зали. Діти різного віку, в тому числі є грудні. Для ефективного і комфортного лікування температура повинна бути вище 24 градусів. При відсутності опалення ми, звичайно, в точкових місцях підтримуємо температуру за допомогою всіх доступних методів. Але в цілому це недотримання комфортності в одужанні дітей. Тому централізоване опалення для лікарні - одне з тих питань, яке потребує вирішення, - розповів Андрій Запорожченко, головний лікар Запорізької міської багатопрофільної дитячої лікарні №5.

До того ж, після похолодання в дитячій лікарні №5 зросла кількість пацієнтів. Так, за один день тільки до інфекційно-боксованого відділення для дітей раннього віку надходить по 10-15 пацієнтів з ГРВІ. Для одужання важливий температурний режим, який неможливо підтримувати без централізованого опалення.