Запоріжці активніше звертаються за субсидіями. Володимир Буряк перевірив готовність до цього соціальних служб

06.11.2018 11:22

Традиційно з початком опалювального сезону у запорізьких управліннях соціального захисту збільшується кількість відвідувачів. Запоріжці починають звертатися за оформленням житлових субсидій, адже саме вартість опалення складає більшість комунальних платежів. Спеціалісти впевнені, що цей рік не стане винятком, тому районні управління соціального захисту готувалися до цього заздалегідь. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив, як органи соціального захисту підготувалися до збільшення кількості відвідувачів і звернень громадян.

Міський голова Володимир Буряк проконтролював під час виїзної наради у Дніпровському районі, як в умовах початку опалювального сезону та збільшення кількості відвідувачів сьогодні працює одне з районних управлінь соціального захисту. Про ситуацію з оформленням житлових субсидій по місту доповіла начальник управління соціального захисту населення міської ради Ольга Полковнікова.

- У багатьох запоріжців зараз складне матеріальне становище. Зросли ціни на газ. Багато городян після початку опалювального сезону звертаються до управлінь соціального захисту за оформленням субсидій. Сьогодні ми знаходимося у Дніпровському районі. Можна сказати, що Дніпровське управління соціального захисту, інші районні управління соцзахисту у Запоріжжі відповідально підготувалися до збільшення кількості звернень громадян, - зазначив Володимир Буряк.

З початком опалювального сезону кількість відвідувачів в управлінні соціального захисту по Дніпровському району вже зросла. Зокрема сьогодні зранку в управлінні вже побували понад 120 запоріжців. До кінця дня очікується близько 500 відвідувачів. Однак великих черг не спостерігається. В управлінні підготувалися до збільшення кількості відвідувачів. За словами спеціалістів, подібна ситуація і в інших районах.

Для спрощення прийому громадян в управліннях працює електронна черга, впроваджено електронний документообіг. Існує можливість подати електронну заяву і декларацію. Для зручності громадяни мають змогу отримувати інформацію через SMS, Viber, Skype- консультації тощо.

- Керівник має можливість щоденно контролювати, скільки людей звернулися до конкретного спеціаліста, який час у середньому пішов на прийом однієї людини. Важливо, що при прийомі вся інформація зразу ж вноситься спеціалістом у комп’ютер, потім документи роздруковуються. Людині немає потреби заповнювати бланки вручну, вона повинна лише розписатися, - розповіла Ольга Полковнікова.

Міський голова подякував соціальним працівникам за їх роботу, наголосив, що вона має величезне значення, адже вони працюють з людьми. При чому не лише в кабінеті, але й проводять виїзні прийоми.

Відзначимо, на початок опалювального періоду 2018-2019 років у Запоріжжі отримували житлову субсидію понад 48 тисяч домогосподарств. Це на 57% менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року, що пов’язано зі вступом в дію з 1 травня 2018 року нового Порядку призначення житлових субсидій. Згідно з ним були затверджені більш жорсткі вимоги та критерії щодо призначення субсидій.

Однак в жовтні було внесено зміни до Порядку призначення субсидій та розширене коло отримувачів житлової субсидії. Збільшилися також повноваження районних комісій по призначенню субсидій, які розглядають кожну справу і приймають рішення в рамках правового поля щодо призначення субсидій. У результаті з початком опалювального сезону у Запоріжжі очікують подальшого збільшення кількості звернень. До цього готові як управління соцзахисту, так і районні комісії з призначення субсидій.