На Центральних очисних спорудах №1 модернізують аераційну систему для збільшення кількості бактерій

08.11.2018 14:14

У Запоріжжі продовжують покращувати систему очищення стічних вод. Для цього КП «Водоканал» розпочав поетапну модернізацію Центральних очисних споруд №1, на яку надходять каналізаційні стоки лівобережної частини Запоріжжя. Зокрема зараз підприємство проводить реконструкцію аераційної системи на ЦОС №1. Роботи стартували у вересні та мають завершиться у грудні. Після цього «Водоканал» планує провести налагодження нової аераційної системи. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив, як проходить її модернізація.

Модернізація Центральних очисних споруд №1 КП «Водоканал» – масштабний проект, який реалізується у Запоріжжі протягом ряду років. Для цього залучалися кредитні кошти, кошти місцевого бюджету. Важливо, що тепер інвестувати кошти у подібні роботи має можливість і КП «Водоканал». Зокрема це стосується реконструкції аераційної системи.

- На цих очисних спорудах використовується технологія очищення стоків з допомогою бактерій, які «вирощуються» саме на цьому об’єкті. Модернізація аераційної системи дозволить покращити доступ повітря. У результаті зросте кількість необхідних для очистки бактерій. Покращиться очищення стоків, які після проходження всієї процедури очистки потраплятимуть у річку Дніпро, - зазначив Володимир Буряк.

У 2007 році на ЦОС №1 були встановлені аераційні системи. Проте після кількох років експлуатації частина обладнання вийшла з ладу. У результаті не забезпечувалося належне насичення киснем суспензії мулу, повне перемішування всієї маси води з мулом. В результаті цього в аеротенках утворювались застійні зони. Це негативно позначалося на процесах очищення, в очищених стоках фіксувалися перевищення по ряду показників.

Для вирішення цієї проблеми у 2011 та 2012 роках була здійснена заміна аераційної системи. Були встановлені трубчаті аератори одного з українських виробників. Його вибір зумовлювався позитивним досвідом експлуатації даної аераційної системи на ЦОС №2.

Однак через обмеження фінансування на той час система була розрахована на мінімально необхідну кількість трубчатих аераторів. У результаті за підсумками кількох років роботи на підприємстві визначилися, що система потребує подальшої модернізації. До вирішення цієї проблеми вдалося повернутися у 2017-2018 роках.

- Роботи виконуються не за бюджетні кошти. Комунальне підприємство «Водоканал» реалізує проект у рамках власної інвестиційної програми. Вартість закупівлі матеріалів разом з ПДВ складає близько 7,7 мільйонів гривень. Роботи проводяться силами підприємства, - повідомив Володимир Буряк.

Монтаж нової аераційної системи стартували у вересні. Згідно з планами підприємства монтажні роботи планується завершити у грудні. Після цього можна буде перейти до налагодження системи, але тут все залежатиме від погодних умов.

Після завершення робіт комбіноване обладнання (трубчаті і дискові аератори) нової аераційної системи забезпечить більш ефективну подачу необхідного об’єму повітря в усі коридори аеротенків. Разом з тим нова аераційна система дозволить скоротити і споживання електроенергії на ЦОС №1. У сучасних умовах, коли електроенергія лише дорожчає, це також дуже важливо.