Запоріжжя поділилося ефективним досвідом наведення ладу в місті за допомогою адміністративних комісій

09.11.2018 11:44

Сьогодні, 9 листопада, у малому залі Запорізької міськради пройшов навчальний семінар на тему «Адміністративна комісія як інструмент державно-владного впливу для громади. Перспективи, ефективність, превентивність». Семінар організовано Запорізькою міською радою за участі Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ) в рамках проекту ПРОМІС.

Вітаючи учасників семінару – представників органів місцевого самоврядування міст і селищ Запорізької області – керуючий справами виконкому Запорізької міськради Роман Омельянович відзначив ефективність роботи адміністративних комісій.

- Адміністративні комісії при виконавчих органах влади мають найбільші повноваження в частині накладення стягнень. Це ефективний інструмент в руках органів місцевого самоврядування, і ним треба навчитися правильно користуватись, щоб разом, силами громади, наводити лад у наших містах і селах, - сказав Роман Омельянович.

Регіональний консультант з впровадження Стратегії розвитку АМУ (проект ПРОМІС) Маргарита Трипольська відзначила, що Запорізька міська рада сформувала вагому і оригінальну юридичну практику у сфері функціонування адміністративних комісій. І не лише ефективно користується цією практикою, але й ділиться досвідом з представниками громад з інших міст і селищ України.

Наприклад, 21 вересня 2018 року Запорізький міськвиконком прийняв рішення № 444, за яким посадові особи отримують повноваження щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення, передбаченні ст.ст. 150, 152, 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП). Відтепер керівники ОСББ, ЖБК та квартальних зможуть притягти до відповідальності фізичні та юридичні особи за правопорушення в сфері благоустрою, захищати права громадян на відпочинок та безпеку, боротися зі стихійними звалищами, захаращенням території міста. Це значне розширення повноважень громади наводити лад на своїй території.

Юристи департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Віктор Низовцев і Юлія Бакланова розповіли учасникам семінару про механізм створення адміністративної комісії, про порядок та спосіб прийняття рішень, повноваження та ефективність комісії, взаємодію з органами, які складають протокол про адміністративні правопорушення, про виклик сторін і розгляди справи. Ведучі розглянули і порівняли разом з учасниками семінару діяльність адмінкомісій у різних містах України, розібрали приклади з судової практики, відповіли на численні запитання.