Українські гідроархеологи шукають кошти на дослідження середньовічних флотилій

13.11.2018 17:30

Сьогодні розпочалася кампанія зі збору коштів на проведення гідроархеологічної експедиції Національного заповідника «Хортиця» - «В пошуках флотилій – 2019». Це продовження експедиції Хортицького заповідника, яка відбулась у червні цього року. Тоді, досліджуючи вже відому знахідку, неподалік від неї, в гирлі Дніпра, археологи знайшли ще один середньовічний корабель. Про мету майбутньої експедиції розповів депутат міської ради, завідувач відділу наукової бібліотеки та архіву Національного заповідника «Хортиця» В’ячеслав Зайцев.

- У червні цього року в нас була експедиція, під час якої ми планували дослідити корабель, про який знали, але випадково знайшли ще один. Ці кораблі знаходяться на дні Дніпра за Херсоном. На нашу думку, вони турецькі, XVII ст. Скоріш за все, були потоплені нашими пращурами-запорожцями. Це дуже цікавий археологічний об’єкт. Один корабель – 38 метрів, він величезний. Для порівняння, «Бригантина» - вдвічі менша. І другий корабель - 22 метри у довжину і 4 метри завширшки. Ці кораблі знаходяться на глибині 6,8 метрів. Мета експедиції - дослідження цих об'єктів та проведення практики для молодих археологів. Ми вирішили обрати 12-15 кращих студентів історичних факультетів українських вишів, які бажають займатися археологією, і за наш рахунок їх навчати, - розповів В’ячеслав Зайцев.

Для проведення експедиції потрібно зібрати 750 тисяч гривень. Ці кошти підуть на оренду двох кораблів, утримання команди, паливо, закупівлю обладнання для студентів, роботу «морських котиків»-спецпризначенців (бійців АТО), які будуть наглядати за роботою студентів під водою, а також просвітницьку роботу, зйомки фільму та видання книги про флотилії та роботу експедиції.

Усі небайдужі можуть перерахувати кошти на рахунок благодійного фонду «Хортиця».