У Запоріжжі підбили підсумки міського конкурсу «Територія без амброзії»

29.11.2018 18:11

Сьогодні, 29 листопада, у великому залі Запорізької міської ради пройшло останнє цього року засідання постійно діючої робочої групи по боротьбі з амброзією під головуванням заступника міського голови Валерія Еделєва. На засіданні обговорювалися результати боротьби з карантинними рослинами, яка велася впродовж року, а також відбулося нагородження переможців міського конкурсу «Територія без амброзії».

У своїй доповіді начальник управління з питань екологічної безпеки міськради Гліб Золотарьов відзначив, що амброзія у Запоріжжі була винищена на території 1300 гектарів із застосуванням трьох методів – хімічного, механічного і фітоценотичного. Третій рік поспіль до цієї роботи також залучаються промислові підприємства, установи та організації.

Спеціальна робоча група за інформацією, яку надавали райадміністрації, визначала місця поширення карантинних рослин на карті міста. Інформація надавалася щотижнево. Цього року від громадян надійшло 334 звернення стосовно місць, порослих карантинними рослинами, 300 з них були оперативно опрацьовані. Пройшло 89 рейдів-перевірок стосовно санітарного стану територій.

В цілому комплексні заходи дали свої результати. Моніторинг аерополінологічної ситуації (вимірювання рівня концентрації пилка в повітрі), який ведуть фахівці Запорізького медичного університету з 2006 року, показав деяке зниження частки пилка амброзії у повітрі.

Заступник міського голови Валерій Еделєв зазначив, що у справі боротьби з амброзією є ще дуже багато роботи.

- Три роки тому у Запоріжжі була прийнята міська програма боротьби з карантинними рослинами, і вона себе виправдала, є вже реальні результати, хоча до повної перемоги ще далеко. Зараз ми робимо висновки з аналізу ситуацій, де були невчасно вжиті заходи, або не знайшли важелі впливу на господарів забур’янених територій. Але вже на території запорізьких навчальних та лікувальних закладів амброзія винищена – це свідчить про ефективність системної роботи, - сказав Валерій Еделєв.

Наостанок засідання були підбиті підсумки першого міського конкурсу «Територія без амброзії». У ньому брали участь міські комунальні підприємства, навчальні заклади всіх типів та рівнів акредитації, заклади охорони здоров’я, установи та організації культурно-мистецької та туристичної сфер міста Запоріжжя, що перебувають у власності територіальної громади міста, районні адміністрації Запорізької міської ради.

У номінації «Районна адміністрація – кращий організатор заходів по знищенню амброзії» перемогла Заводська районна адміністрація, яка, окрім інших показників, оперативно відреагувала на всі повідомлення городян про місця, порослі шкідливими бур’янами.

Першою у номінації «Найкраща громадська організація чи об’єднання по боротьбі з амброзією» стала громадська організація «Січова допомога».

Подяками виконкому Запорізької міської ради у номінації «Територія без амброзії» були нагороджені такі заклади та установи: Запорізький державний медичний університет, Запорізький національний технічний університет, школа екологічного спрямування № 20, спецшкола № 7, дитячі садочки «Ведмедик» і «Вогник», дитячо-юнацький Центр Вознесенівського району, міські лікарні № 1, 9, 7, дитяча лікарня № 5, центр ПМСД № 6, АЗС «ДНК Груп».

Також Подяками були відзначені Комунарська райадміністрація – за належне утримання парку ім. Гагаріна, і Шевченківська райадміністрація – за благоустрій території парку ім. Клімова і скверу по вул. Бочарова.