У Запоріжжі проблему з бездомними тваринами вирішують шляхом їх стерилізації

30.11.2018 12:20

В обласному центрі триває реалізація міської програми поводження з бездомними тваринами. Один із заходів програми - вилов на вулицях міста і стерилізація котів та собак з метою скорочення їх чисельності гуманним методом. У 2018 року така операція була проведена для 1000 бездомних тварин.

Проблема безпритульних тварин актуальна для багатьох міст. Протягом десятиліть чисельність собак і котів тільки зростала, досягнувши тисяч і тисяч особин. У Запоріжжі до проблеми підійшли комплексно. У 2017 році була прийнята спеціальна програма поводження з бездомними тваринами. Передбачено ряд заходів на декілька років (до 2022 року), які дозволять значно скоротити чисельність собак і котів на вулицях гуманним методом. Про результати проведеної роботи розповіли в ході «круглого столу», який відбувся в Агентстві регіональних ініціатив начальник інспекції з благоустрою міської ради Віталій Змієнко, директор КП «Побутовик» Артем Демченко, директор ветклініки «ВетМір» Дмитро Мисак.

Проводити стерилізацію бездомних тварин почали за кошти міського бюджету.

- На початку виникли труднощі з визначенням ветклінік, які будуть стерилізувати бездомних тварин, так як ними мало хто хоче займатися. Тендер проведено тільки в травні. За 6 місяців було стерилізовано тисячу бродячих тварин - котів і собак. Це тільки перші кроки. Наступного року спробуємо організувати свій веткабінет, де і будуть здійснюватися стерилізації, - говорить Артем Демченко.

Представники ветклініки акцентують увагу також на стані здоров'я бездомних тварин. Нерідкі випадки, коли у собак і котів виявляються запущені хвороби. Приблизно п'ятій частини з них ветлікарі рятують життя.

- Відловом бездомних тварин і доставкою до ветклініки займаються професійний ловець-зоозахисник і водій спецтранспорту для перевезення собак і котів. Наш ловець сміливо відловлює собак, навіть агресивних. Нюансів багато. Але команда хороша і працює з випередженням графіків, - розповів Віталій Змієнко.

Програма поводження з безпритульними тваринами в Запоріжжі триває. Стерилізація буде проводитися і в наступному році. В інспекції з благоустрою відзначають, що готові за даним напрямком освоїти в три рази більше коштів, ніж передбачено програмою. Справа за розподілом коштів депутатами міської ради.