В Запоріжжі люди з інвалідністю регулярно отримують підтримку соцпрацівників

03.12.2018 09:20

Вирішення проблем осіб з інвалідністю - один з напрямків діяльності Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Сьогодні Запорізький міський територіальний центр соціального обслуговування через свої структурні підрозділи надає широкий спектр життєво важливих соціальних послуг жителям міста, які мають інвалідність - це догляд на дому, соціальна реабілітація і соціальна адаптація, відпочинок і оздоровлення.

Фахівці територіального центру надають послуги близько 1500 особам з інвалідністю, які потребують сторонньої допомоги і підтримки.

У відділеннях соціальної допомоги вдома, які функціонують в кожному районі міста, отримують соціальні послуги 600 осіб з інвалідністю. Соціальні працівники допомагають у веденні домашнього господарства, виконують різні доручення своїх підопічних, пов'язані з необхідністю відвідувати різні установи, спостерігають за самопочуттям і при необхідності своєчасно організовують медичну допомогу.

У осіб з інвалідністю користуються попитом послуги відділень денного перебування, «Університету третього віку», гуртків за інтересами.

Так, молодь з обмеженими можливостями відвідує групи, організовані при відділеннях в Комунарському і Хортицькому районах. Для молодих людей організовуються заходи щодо соціальної адаптації, дозвілля, апробуються елементи професійної орієнтації (навчання роботи на комп'ютері, в швейній майстерні).

Вагомою підтримкою для людей з інвалідністю є відпочинок в геріатричному стаціонарі територіального центру, який створений за рахунок коштів бюджету міста для відпочинку та оздоровлення соціально незахищених громадян нашого міста. У геріатричному стаціонарі працюють маніпуляційний, масажний та фізіотерапевтичний кабінети. З початку 2018 року у стаціонарі відпочило та оздоровилось 109 осіб з інвалідністю.

Під особливою увагою діти з інвалідністю: своєчасне втручання, професійний супровід фахівців територіального центру, в першу чергу, направлені на соціальну реабілітацію, соціалізацію дітей. У структурі територіального центру діє 7 відділень соціальної реабілітації дітей з інвалідністю, в яких надаються послуги відповідно до індивідуальних програм реабілітації.

Велика увага приділяється створенню умов для надання якісних послуг.

Проведено капітальний ремонт приміщення та відкрито відділення соціальної реабілітації дітей з інвалідністю Шевченківського району (вул. Авраменка, 12)

Завершується реконструкція приміщення за адресою пр. Соборний 182а під відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю.

З початку року послуги отримали 418 дітей з інвалідністю.