У Запоріжжі обговорили проблеми тіньової зайнятості працівників малих та середніх підприємств

03.12.2018 15:40

Питання детінізації зайнятості населення й легалізації заробітної плати на підприємствах Запоріжжя знаходиться на особливому контролі органів місцевого самоврядування. Саме від рівня заробітної плати найманих працівників залежить надходження податків до місцевого бюджету, що, в свою чергу, впливає на якість утримання місцевої інфраструктури та забезпечення благоустрою міста.

Фахівці управління з питань праці Запорізької міської ради провели для підприємств Дніпровського та Хортицького районів семінар на тему: «Соціальний діалог з представниками малого та середнього бізнесу стосовно додержання законодавства про працю, своєчасної виплати заробітної плати та її легалізації».

До участі в обговоренні долучилися представники Правобережного відділу сприяння зайнятості Запорізького міського центру зайнятості, Правобережного об’єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя, Вознесенівського управління Головного управління Державної фіскальної служби у Запорізькій області, управління з питань праці міської ради, Запорізького відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Запорізькій області, Головного управління Держпраці у Запорізькій області.

В ході семінару обговорювалися законодавчі аспекти дотримання трудового законодавства, оподаткування фонду оплати праці працівникам, здійснення доплати до мінімального страхового внеску, правові підстави ринкового нагляду, фінансування страхувальників у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, доцільність укладання колективних договорів тощо.

За підсумками заходу учасники соціального діалогу висунули пропозиції щодо посилення ролі роботодавців у збереженні та створенні нових робочих місць і ліквідації «тіньової зайнятості».