Запоріжці заплатять тільки за фактично надане в їх будинки та квартири тепло

07.12.2018 16:00

За дорученням міського голови Володимира Буряка, концерном «Міські теплові мережі» ведеться перерахунок за тими адресами, де тепло в будинки та квартири надійшло пізніше старту опалювального сезону. За підрахунками концерну і заявками городян, це близько 1,5 тисяч квартир.

На початку листопада у Запоріжжі стартував опалювальний сезон. Однак тепло надійшло не одразу в усі будинки та квартири, холодними залишалися і окремі кімнати. Все це враховано і запоріжці заплатять лише за фактом надходження тепла до їхніх осель. Таке розпорядження було дано концерну «Міські теплові мережі» міським головою Володимиром Буряком. Про проведену концерном роботу розповів генеральний директор підприємства Олександр Грек.

- У ході пуску опалювального сезону деякі квартири не отримали своєчасно тепло і тому жителі заплатять тільки за фактом отримання цієї послуги. Виконуючи доручення міського голови Володимира Буряка, фахівці ведуть перерахунок. Якщо порівнювати з ситуаціями з запуску опалювального сезону в інших містах України, то в Запоріжжі він пройшов стабільно. Не виникало системних проблем з тією ж газовою складовою. Газ було надано в повному обсязі. Також не виникало ексцесів і з мережами, котельними, - зазначив Олександр Грек.

Варто зазначити, що інформація по перерахунках базується на підставі даних контакт-центру «15-80», куди надходили звернення від городян про проблеми з опаленням. Також таку інформацію надавали керуючі компанії. За підрахунками тепловиків, перерахунок буде проведений для мешканців близько 1,5 тисячі квартир.

У концерні відзначають, що перерахунки для тих абонентів, які отримали послуги тепла із запізненням, трудомісткий процес, тому за листопад рахунки прийдуть трохи пізніше - 14-15 грудня. Не потрібно забувати, що більшість багатоповерхівок у Запоріжжі обладнані приладами обліку теплової енергії, а це означає що мешканці цих будинків платитимутьне по нормам, а за фактично отримане тепло. 

Керівник концерну «Міські теплові мережі» проінформував і про ситуацію зі зростанням тарифу на тепло. На сьогодні новий тариф погоджено Нацккомісією. Вартість газу зросла на 26%, а тариф у Запоріжжі за наявними розрахунками збільшиться на 18%. Новий тариф буде введено у дію після остаточного затвердження Нацкомісією та публікації в «Урядовому кур'єрі». За словами Олександра Грека, скоріш за все це відбудеться з 1 січня.

- Через збільшення вартості природного газу тариф на тепло та гарячу воду зростає у всіх містах. Однак у Запоріжжі це зростання буде дещо меншим, ніж у значній частині міст України. Дещо стримувати зростання тарифів у місті вдається за рахунок використання у міжопалювальний період у кількох районах для підігріву гарячої води замість природного газу надлишкове тепло промислового майданчика, - розповів Олександр Грек.