У Запоріжжі обговорили питання захисту від насильства

10.12.2018 15:10

Спеціалісти міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді спільно з працівниками бібліотеки-філії № 14 ЦБС для дорослого населення провели профілактичний захід, присвячений щорічній акції «16 днів проти насильства».

До розмови були запрошені читачі різної вікової категорії. До обговорення активно приєдналась молодь, зокрема, старшокласники гімназії № 93.

Дискусію розпочала начальник відділу соціальної роботи Центру Дар'я Біленко. Спеціаліст розповіла слухачам про види насильства, його трактування відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Учасники заходу дізналися про те, що насильство - це не тільки фізичні чи сексуальні знущання. Життя людини можна перетворити на справжній жах, вбиваючи її морально, принижуючи, ігноруючи чи насміхаючись над нею. Таке може статися як у сім’ї, так і в робочому колективі чи серед однолітків.

До розмови про насильство у родині долучилися практичний психолог відділу соціальної роботи Ірина Ладигіна та фахівець із соціальної роботи Валентин Окунєв. Спеціалісти наголосили на важливості для батьків не тільки турбуватися про добробут та здоров’я своєї дитини, а в першу чергу, якомога більше спілкуватися з нею. Також вони пояснили слухачам, що слова матері та батька обов’язково повинні йти в унісон з їх поведінкою. Ніщо так хибно не впливає на формування життєвого сценарію дитини, як життя батьків за принципом «говорю одне, роблю –інше».

Особливо гострою та болючою виявилася тема булінгу – знущання учнів над своїми однолітками. Відверту розмову про страшне явище у шкільних стінах розпочали з перегляду соціального ролика про трагедії підлітків, які не змогли витримати знущання однокласників і скоїли суїцид.

Двоє учасниць заходу розповіли про власний досвід - як вони стали жертвами булінгу й як вийшли переможцями з такої складної ситуації. Дуже доречними стали поради психологів та розповіді про подібні випадки з їх практики.

Як не стати жертвою булінгу, як діяти у випадках, коли хтось намагається принизити й образити, до кого звертатися по допомогу в першу чергу і як припинити подібне ставлення до себе – учасники заходу отримали вичерпні відповіді на ці складні питання.

На завершення кожен відвідувач зустрічі отримав пам’ятки з переліком організацій, телефонами «гарячої лінії» та порадами у випадку насильства.

Бібліотекарі читальної зали за сприяння спеціалістів Центру організували в куточку правової допомоги розділ «Ні-насильству!», де кожен може знайти відповіді на хвилюючі питання.