У Запоріжжі експерти говорили про права людини

13.12.2018 12:45

70 років тому 10 грудня була прийнята Загальна декларація прав людини. Низку важливих питань, що стосуються дорослих та дітей, захисту їх прав та інтересів обговорили у Запоріжжі.

12 грудня в благодійному фонді «Карітас Запоріжжя» відбувся «круглий стіл», присвячений 70-річчю з дня прийняття Загальної декларації прав людини.

Під час заходу керівництво служби (управління) у справах дітей проінформувало про діяльність служби. Окрема увага була приділена питанням захисту прав та інтересів дітей, постраждалих внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

За даними служби (управління), статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів отримали:

- 13 дітей, які виховуються рідними батьками;

- 3 дитини, які є рідними дітьми батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу;

- 1 дитина, яка виховується в родині опікуна;

- 11 дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в дитячих будинках сімейного типу.

На розгляді в районних адміністраціях Запорізької міської ради перебувають звернення стосовно встановлення відповідного статусу:

- 3 дітям з сімей опікунів;

- 1 дитині з прийомної родини.

Надано консультації та на цей час проводиться оцінка потреб дитини для подальшої подачі заяви про встановлення статусу:

- 5 дітям з сімей опікунів;

- 5 дітям з прийомних родин;

- 1 дитині з дитячого будинку сімейного типу;

- 7 дітям, які виховуються рідними батьками.

Фахівці служби (управління) регулярно консультують родини опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів та інші категорії внутрішньо переміщенних родин з питань встановлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Також в засіданні «круглого столу» взяли участь представники управління юстиції, регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, міського центру зайнятості, управління Пенсійного фонду України, патрульної поліції, департаменту соціального захисту населення.

Були висвітлені актуальні для внутрішньо переміщених осіб питання, які стосуються оформлення спадщини, реєстрації місця фактичного проживання, трудових прав жінок.

Учасники заходу говорили про забезпечення захисту прав людини, надання безоплатної правової допомоги, систему пенсійного забезпечення, проект «Шкільні офіцери поліції» на базі освітніх закладів Запоріжжя, метою якого є підвищення правової обізнаності учнівської молоді.