Велике озеро в «Дубовому гаю» очистять від мулу

15.08.2017 12:20

Почалися роботи з розчищення великого озера в Центральному парку культури і відпочинку «Дубовий гай».

Зараз завершується підготовчий етап, який стартував 1 серпня. Встановлено земснаряд, змонтовані фільтруючі басейни (геопули), триває монтаж підкачувальної станції і трубопроводів. Закуповуються реагенти і фільтри для очищення. Вже найближчими днями почнуть відкачувати воду і мул з водойми. Сьогодні хід робіт проконтролював міський голова Володимир Буряк.

- Зараз ми почали розчищення великого озера у парку «Дубовий гай». Роботи будуть проведені в три етапи. Підрядники обіцяють, що до кінця року, як і передбачено договором, розчищення буде завершено. На даний момент встановлено термін до 30 листопада, - зазначив міський голова Володимир Буряк.

На території парку «Дубовий гай» знаходяться два водоймища (озера), велике і мале, які розділені земляною дамбою. У 2016 році було розчищене мале водоймище з благоустроєм прилеглої території. На 2017 рік запланована розчистка великого озера, протяжність якого становить близько 680 метрів.

За багато років у великій водоймі накопичився мул. Товщина мулового шару становить близько двох з половиною метрів. Це не дозволяє озеру повноцінно функціонувати. Головна мета робіт - зберегти водойму, яка без очищення занепадає і становить загрозу для екосистеми всього парку.

Використовувати тут технологію розчистки за допомогою «драглайну» (екскаватора), яка застосовувалася на малому озері, технологічно неможливо через те, що тут уздовж берега густо і близько ростуть багаторічні дерева. Саме тому тут буде застосована абсолютно нова технологія, що дозволяє вирішити поставлене завдання без шкоди цим зеленим насадженням. Відкачує воду і мул земснаряд, який вже встановлений на озері.

Відповідно до даної технології, мул з водою буде направлятися по трубопроводах в фільтруючі басейни (геопули) для зневоднення. Ці басейни являють собою тридцятиметрові металеві окружності, висотою два з половиною метри, вкриті фільтруючою тканиною. Вони встановлені на деякій відстані від озера, щоб не створювати незручностей відвідувачам парку. Адже саме береги озер традиційно є одним з найулюбленіших місць для прогулянок запоріжців.

Після очищення вода буде повертатися у водойму. Викачаний мул осушать за допомогою спеціального реагенту. Підрядники відзначають, що препарат підібрали з таким розрахунком, щоб мул надалі можна було застосовувати в якості добрива.

Зневоднений мул, який є хорошим добривом, частково буде використаний на території парку «Дубовий гай», а також для поліпшення ґрунту в парку Вознесенівському, інших парках і скверах обласного центру.

Центральний парк культури і відпочинку «Дубовий гай» є головним парком Запоріжжя. Однак сьогодні «Дубовий гай» не відповідає своєму статусу. Парк потребує реконструкції та оновлення.

Міська влада реалізує масштабний проект розвитку «Дубового гаю». У Запоріжжі пройшов Всеукраїнський архітектурний конкурс на підготовку ескізного проекту реконструкції ЦПКіВ «Дубовий гай». Переможцем стала київська фірма, яка отримала перевагу в подальшій розробці проектно-кошторисної документації реконструкції головного міського парку.

- Поставлене цілком реальне завдання не пізніше листопада завершити розробку проекту. Це дозволить нам винести проект на обговорення депутатських комісій, щоб у бюджеті Запоріжжя на 2018 рік передбачити кошти на реалізацію першого етапу реконструкції парку «Дубовий гай», - заявив Володимир Буряк.

За попередніми розрахунками вартість реконструкції парку складе близько 250 мільйонів гривень. Зрозуміло, що реконструкцію неможливо провести протягом одного року. Старт робіт запланований на наступний рік.

Однак роботи з благоустрою «Дубового гаю» будуть вестися і цього року. Вже прокладено каналізацію, якої раніше в парку не було, починається розчищення великого озера. Також в планах початок благоустрою прилеглих до парку магістралей, з облаштуванням паркувальних кишень, щоб у відпочиваючих була можливість припаркувати свої автомобілі.