У Запоріжжі вшанували подвиг ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

14.12.2018 14:46

Сьогодні в Україні відзначається 32 річниця з дня зведення захисного саркофагу над аварійним блоком Чорнобильської атомної електростанції. В Запоріжжі пройшов мітинг-реквієм, де згадували та шанували подвиг ліквідаторів катастрофи.

Мітинг-реквієм відбувся біля пам’ятника "Героям Чорнобиля" на Вознесенівському узвозі, який відкрили цього року до річниці трагедії. На подію зібралися учасники ліквідації аварії на блоці ЧАЕС, сім’ї загиблих ліквідаторів, небайдужі запоріжці, студентство, представники міської та обласної влади.

Учасники мітингу згадували історичні факти, події, а також героїв, які ціною власного життя та здоров’я зупинили розповсюдження радіації на всю Європу. Слова пошани висловив керуючий справами виконавчого комітету Запорізької міської ради Роман Омельянович.

-Сьогодні ми шануємо подвиг ліквідаторів Чорнобильської аварії. Найголовніше, що ми можемо для них зробити – це не забувати ті події, пам'ятати їх героїзм. Для цього ми цього року побудували цей пам'ятник чорнобильцям на Вознесенівському узвозі. Ми дуже вдячні ліквідаторам Чорнобильської катастрофи за те, що вони захистили нас та майбутні покоління від невидимого, але страшного ворога – від радіації. В рамках міських цільових програм соціального захисту ми підтримуємо і будемо підтримувати сім'ї чорнобильців, - сказав Роман Омельянович.

Після урочистої частини заходу присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника.

Всього в Запоріжжі проживають близько 1700 чорнобильців та 185 сімей, які втратили годувальника в наслідок подій на ЧАЕС. Таким сім’ям міська влада надає грошову допомогу.