Фахівці соціальної сфери пройшли курси підвищення кваліфікації

18.12.2018 09:47

Фахівці із соціальної роботи міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді пройшли курси підвищення кваліфікації щодо роботи з посередництва та медіації з представниками ромської нацменшини «Соціальне посередництво як інструмент роботи з ромським населенням».

Даний проект реалізовано у співпраці з ГО «Міжнародна академія соціальної роботи», Факультетом соціально-економічної освіти НПУ імені М.П.Драгоманова, Міністерством Соціальної політики та ромськими організаціями в областях, за підтримки Європейського союзу в рамках спільного проекту «Партнерство для всіх: розробка стратегій соціально-економічного співробітництва між ромськими громадами та місцевими органами влади в Україні». Модераторами заходу виступили: представниця МБО «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» Капітоліна Кондур, доктор філософських наук, професора НПУ ім. Драгоманова Алла Ярошенко, представниця запорізької обласної громадської організації «Лачо Дром» Анжеліка Кругляк.

Учасники заходу обговорили роль посередництва для поліпшення комунікації і співпраці між ромським населенням та надавачами соцпослуг, методи проведення оцінки потреб ромських громад, обговорили стандарти з посередництва (медіації), нормативно-правову базу та особливості аспектів роботи медіаторів як фахівців.

Ознайомившись із історією ромського народу, соціальними аспектами ромських традицій та звичаїв, соціальні працівники ставили багато питань доповідачам, щоб краще зрозуміти особливості цього народу, його мотивацію, а також ділилися власним досвідом роботи з представниками ромської нацменшини.

Необхідність роботи посередників та медіаторів в управлінні конфліктами та в міжкультурних відносинах допоможе попередити непорозуміння, пов’язані з культурними відмінностями, та для сприяння комунікації між людьми, які походять з різних культур, і можливо говорять різними мовами.