У Запоріжжі обговорили перспективи міського бюджету-2019

18.12.2018 17:30

У вівторок, 18 грудня, напередодні запланованої на середу сесії Запорізької міської ради, Агентство регіональних ініціатив провело круглий стіл, присвячений бюджету міста на 2019 рік.

За словами директора департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради Ольги Вагіс, проект підготовленого бюджету являє собою збалансований і узгоджений усіма сторонами бюджетного процесу документ.

- Бюджет 2019 розглянуто та схвалено всіма депутатськими комісіями, включаючи бюджетну комісію, презентований у великому залі міськвиконкому депутатам і громадськості, тому, я сподіваюся, він буде прийнятий, - повідомила Ольга Вагіс.

Важливим моментом бюджету Запоріжжя на 2019 рік є його бездефіцитність. Дохідна частина запланована на рівні 8,8 млрд. грн., видаткова - 8,7 мільярди. Левову частку надходжень - приблизно 5,5 млрд. грн. - планують отримати завдяки місцевим податкам і зборам. Іншими важливими джерелами є: податки з доходів фізичних осіб, єдиний податок та податок на землю.

У видатковій частині 6 млрд. грн. складають захищені статті витрат, підкреслила Ольга Вагіс. Це витрати на медикаменти, дитяче харчування, соціальні програми. Крім того, 52 млн. грн., необхідні для виплат по кредиту, який брали в цьому році для покриття дефіциту бюджету. Також заплановані кошти для виконання зобов'язань по лізингу, завдяки якому Запоріжжя успішно реалізує програму заміни маршруток сучасними автобусами великої місткості.

Додатковим тягарем на місцевий бюджет лягають витрати, пов'язані з недофінансуванням з боку держави. В цілому, місто змушене покривати зі своїх коштів 1,3 млрд. грн. - в повному обсязі для здійснення пільгових перевезень і утримання закладів профтехосвіти, в розмірі близько 30% - для фінансування освіти та охорони здоров'я.

Саме тому прогнозують, що бюджет розвитку міста буде рекордно низьким, у два рази менше бюджетів розвитку останніх трьох років.

В цілому, місто розраховує на перевиконання дохідної частини, що дозволить в новому році коригувати бюджет і спрямовувати додаткові кошти на поліпшення міської інфраструктури.