Оновлені запорізькі проспекти, вулиці, сквери

27.12.2018 12:48

Незважаючи на дефіцит бюджету розвитку міста, у 2018 році у Запоріжжі вдалося завершити, продовжити та розпочати низку проектів з благоустрою міста. Проспект Маяковського, вулиця Земського лікаря Лукашевича, сквер Театральний, пам’ятник «Героям Чорнобиля».

Продовжується реконструкція автодороги та пішохідної частини проспекту Маяковського. На реконструйованих ділянках окрім ремонту дороги та тротуару було облаштовано пішохідну частину з сучасним освітленням, зеленими насадженнями, встановлено малі архітектурні форми, виконано благоустрій газонів.

- Сподіваюся, що обсяги фінансування та своєчасна робота підрядника дадуть змогу завершити останню, четверту, чергу реконструкції – від вулиці Перемоги до каскаду фонтанів «Райдуга» - у 2019 році, - сказав Володимир Буряк.

У 2018 році відкрито пам’ятник «Героям Чорнобиля» - на знак вдячності усім тим, хто ціною власного життя та здоров’я ліквідував наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Тут не лише встановили пам’ятник, але і виконали благоустрій території. Ця територія вже стала місцем проведення масових заходів для запорізьких чорнобильців.

Ще однією окрасою міста стала Алея троянд на вулиці Якова Новицького. Нова пішохідна зона, клумби, малі архітектурні форми та зелені насадження. Але головною прикрасою Алеї стали більше 6,5 тисяч квітів.

- Цього року завершено реконструкцію скверу Театрального. Запоріжці отримали першокласний багаторівневий сквер, гарне, сучасне місце відпочинку, - нагадав Володимир Буряк.

Ще одним виконаним у цьому році об’єктом є реконструкція вулиці Земського лікаря Лукашевича, проведена у 2016-2018 роках. На цій вулиці улаштоване нове дорожнє покриття та тротуари, укладено безшумні трамвайні рейки, бруківку, встановлено сучасне освітлення та замінено водопровідні мережі.

Уперше за багато років помітну увагу приділили шляхопроводам. Значна частина з них побудована десятки років тому та з того часу не ремонтувалася. При цьому по ним щоденно пересувається велика кількість транспорту. У результаті їх незадовільний технічний стан становить загрозу для життя та здоров’я запоріжців.

- Коли ми розпочинали роботи на шляхопроводі на проспекті Металургів, який з’єднує Заводський район з центром міста, планували обійтися «косметичним» ремонтом. Проте виявилося, що автодорожня частина шляхопроводу фактично «висить» у повітрі, в будь-який час може зруйнуватися, - повідомив Володимир Буряк.

Тож прийнято рішення укріпити шляхопровід за допомогою паль. Внесли зміни до проекту. Збільшили фінансування. Пішохідна частина шляхопроводу вже відкрита для пішоходів. Інші роботи планується завершити у 2019 році.

Ведуться роботи і на шляхопроводі №1 на вулиці Калібровій, який з’єднує Шевченківський та Заводський райони. Тут відлиті нові тротуари, виконане армування та лиття плит трамвайної колії, передбачено укладання безшумних трамвайних рейок. Роботи продовжать у 2019 році.

Наступного року продовжиться будівництво дороги на вулиці Шкільній, розпочате цього року. Таким чином, тут буде нова дорога – від вулиці Фортечної до Прибережної магістралі. На ділянці від вулиці Фортечної до Першої ливарної вже зроблено тротуар. Загалом окрім укладання асфальту, тротуару на цій ділянці буде встановлено сучасне освітлення та виконано благоустрій зелених зон.

Ведеться і реконструкція Правобережного пляжу, поки лише його частини. Тут завезено та розплановано пісок, облаштовано захисний хвилеріз. У 2019 році роботи планується продовжити.

-У планах – реконструкція площі Запорізької. Але це проект декількох років, розділений на 5 черг. Там потрібно замінити усе покриття та доріжки парку, збудувати додаткові центральні сходи та відремонтувати вже існуючі. Крім того, необхідно зробити благоустрій зеленої зони та клумб, відновити лавочки, урни та освітлення, - розповів Володимир Буряк.

Також планується зайнятися благоустроєм, реконструкцією бульвару Шевченка, де необхідно виконати роботи з заміни інженерних комунікацій, влаштування покриття доріг та тротуару, реконструкції системи освітлення, влаштування газонів та відновлення малих архітектурних форм.

На ділянці від проспекту Соборного до вулиці Перемоги передбачений благоустрій. Від вулиці Перемоги до вулиці Тбіліської - реконструкція. Хоча тут строки та обсяги виконання робіт залежатимуть від наявності та обсягів фінансування.

У 2019 році також планується проводити реконструкцію скверів у різних районах міста: по пр. Ювілейному, вул. Бочарова та вул. Л. Чайкіної, парків ім. Гагаріна, Клімова.

- Роботи будуть розбиті на кілька етапів. Але кожна черга має бути завершеною частиною робіт, щоб запоріжці бачили практичний результат, позитивні зміни, а не просто розриті тротуари, зруйновані зелені зони, - заявив Володимир Буряк.