Підвищена увага ремонту житлового фонду

27.12.2018 13:54

Стан житлового фонду – одне з питань, яке найбільше хвилює городян. Це підтверджують як результати особистих прийомів громадян, так і звернення запоріжців до контакт-центру «15-80», департаменту з управління ЖКГ, керуючих компаній. Саме тому вже три роки у Запоріжжі реалізують міську програму ремонту житлового фонду.

У Запоріжжі кілька тисяч житлових будинків. Більшість з них побудована у 30-ті – 80-ті роки. При цьому досить довгий час капітальному ремонту житлового фонду не приділялося майже жодної уваги. У найкращому випадку все обмежувалося поточним ремонтом.

- Найбільш серйозними питаннями є стан внутрішньобудинкових інженерних мереж, покрівель, стін, ліфтів. Від цього залежить не зовнішній вигляд, а технічний стан багатоповерхівок. Саме тому, в першу чергу, було вирішено зосередитися на цих питаннях, - зазначив Володимир Буряк.

Розпочинаючи з 2016 року, реалізується масштабна міська програма ремонту житлового фонду. Суттєво збільшено фінансування цієї сфери. Були визначені пріоритетні напрямки ремонтів – вибірковий капітальний ремонт, капітальний ремонт покрівель, заміна внутрішньобудинкових мереж, модернізація ліфтів. У результаті різними видами ремонту були охоплені сотні будинків.

За три роки виконали вибірковий капітальний ремонт 259 будинків. Не забували і про будинки об’єднань співвласників. За три роки ремонти за бюджетні кошти виконані у 176 будинках. Відремонтовано покрівлі у 349 будинках. Замінювали внутрішньобудинкові інженерні мережі тепло-, водопостачання та водовідведення. За три роки роботи були виконані у 293 будинках. Ще один важливий напрямок – ремонт ліфтів. За три роки виконано капітальний та малий капітальний ремонт майже 900 ліфтів.

У 2019 році міська влада планує продовжити фінансування капітальних ремонтів житлового фонду. Хоча, на жаль, більшість коштів спрямують на завершення перехідних об’єктів.

- У той же час, передбачено 45 мільйонів гривень на співфінансування капітальних ремонтів житлового фонду. Програма співфінансування затверджена на сесії, - повідомив Володимир Буряк.