У Запоріжжі розвивають первинну медицину

28.12.2018 10:16

У Запоріжжі у 2016-2018 роках успішно реалізовувалася Програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги. Наше місто почало впроваджувати подібну програму серед перших в Україні. Загальний обсяг її фінансування за вказаний період склав 289,9 млн. грн.

За три роки створено мережу з 8-ми Центрів ПМСД та 72-х амбулаторій. Запроваджено електронний запис до лікарів. Центри первинної медико-санітарної допомоги оснащені 34 одиницями сучасного санітарного транспорту. Придбано 63 електрокардіографи. Лікарі та медсестри оснащені сумками-укладками з усім необхідним.

- Цього року після капітального ремонту відновили роботу кілька амбулаторій – дитяча амбулаторія на вулиці Ладозькій у Бородинському мікрорайоні, сімейна амбулаторія по вулиці Істоміна. Їх не лише відремонтували. В амбулаторіях оновили меблі, медичне обладнання, створивши комфортні умови як для пацієнтів, так і медиків, - сказав Володимир Буряк.

За рахунок міського бюджету впроваджені надбавки до зарплати лікарям та медсестрам, які надають первинну медичну допомогу. Це забезпечило підвищення рівня укомплектованості сімейними лікарями до 78%.

- Чому така увага саме первинній медицині? Переконаний, що краще попередити, ніж потім усувати наслідки. Такий принцип стосується не лише медицини, але тут він особливо важливий. Адже це здоров’я людей. А первинна медицина, в першу чергу, і спрямована на профілактику захворюваності, попередження хронічних хвороб, - зазначив Володимир Буряк.

Разом з тим, міська влада розуміє значення підтримки лікарень. Тут працюють по-справжньому професійні медики, але для підвищення ефективності їх роботи медичним закладам потрібне сучасне медичне обладнання. Необхідно створювати й належні умови. Саме цим міська влада і займалася останні три роки.

Застаріле обладнання, яке не оновлювалося десятками років, поступово замінюється. За три роки придбано 250 одиниць медичного обладнання для закладів охорони здоров’я на загальну суму 214,09 млн. грн. Один з пріоритетів – охорона материнства та дитинства. Наразі усі пологові будинки оснащені сучасним обладнанням для діагностики, проведення операцій та надання інтенсивної терапії.

Минулого року на базі 10-ї лікарні був відкритий міський діалізний центр, який сьогодні щоденно рятує життя 120 пацієнтам та надає можливість проводити понад 30 тисяч процедур на рік.