Вартість проїзду в запорізьких маршрутках має знизитися вже в січні

15.01.2019 14:22

Питання зменшення вартості проїзду обговорювалося сьогодні в Запорізькій міській раді. Міський голова Володимир Буряк зустрівся з представниками автотранспортних підприємств, які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах громадського транспорту в місті.

Під час зустрічі з перевізниками міський голова нагадав, що рішення про збільшення вартості проїзду в запорізьких маршрутках, у середньому на дві гривні, було прийняте в жовтні минулого року у відповідь на звернення перевізників. Вони мотивували необхідність його прийняття зростанням вартості палива на 8-10 гривень. У результаті перевезення стали збитковими. Виконавчий комітет відреагував на таку ситуацію.

Міський голова зазначив, що виконком не має права приймати такі важливі рішення як зменшення цін на проїзд без обговорення з перевізниками. Саме тому питання вирішили розглянути на сьогоднішній зустрічі.

- Сьогодні ми зібралися спільно обговорити питання зменшення вартості проїзду, в середньому на 1 гривню. Економічні підстави для цього є, адже паливо зараз коштує приблизно 27 гривень, фактично з 32 гривень. Питання для вас складне, але прийняти таке рішення необхідно, - підкреслив Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що ніхто не планує заважати роботі перевізників. Запропоноване рішення є досить збалансованим.

- Є конкретний факт зменшення вартості палива. Зрозуміло, що якщо ситуація зміниться і паливо подорожчає, то виконавчий комітет за зверненнями автотранспортних підприємств розгляне питання зміни тарифів. Ніхто не заперечує, що ваша робота повинна приносити прибуток, - сказав Володимир Буряк.

Представники кількох автотранспортних підприємств у своїх виступах не підтримали зменшення вартості проїзду на 1 гривню. До того ж, дехто з них скаржився на зменшення кількості пасажирів через ефективну роботу великих комунальних автобусів. Зокрема, про подібну ситуацію по напрямку Хортицького району розповів керівник одного з підприємств Валерій Шибіко.

Разом з тим, зменшення вартості проїзду підтримали представники громадськості, зокрема керівник міського об’єднання «Сім’ї загиблих воїнів АТО» Тетяна Завада.

- За підсумками сьогоднішньої наради виконавчий комітет прийматиме рішення про зменшення вартості проїзду, в середньому на 1 гривню. Перевізники повинні розглянути з управлінням з питань транспортного забезпечення економічні розрахунки зменшення вартості проїзду по окремих маршрутах, - заявив Володимир Буряк.

Після того, як члени виконавчого комітету в робочому порядку підтримають проект рішення, його підпише міський голова. На основі цього рішення будуть підписані додаткові угоди з перевізниками про зменшення вартості проїзду. Наступний крок – визначення дати, з якої вартість проїзду зменшиться. Загалом, вся ця процедура займе певний час, але вже в січні вартість проїзду в запорізьких маршрутках повинна знизитися.