У Запоріжжі термомодернізують 60 об'єктів соціальної інфраструктури

16.01.2019 10:33

З 1 січня в Україні підвищилися ціни за спожите тепло. У Запоріжжі тариф зріс на 19,7%. У зв'язку з цим питання термомодернізації будівель стало ще більш актуальним. Економісти Запорізької міської ради на прес-конференції в Агентстві регіональних ініціатив розповіли про плани з термомодернізації об'єктів соціальної інфраструктури.

У Запоріжжі термомодернізують 60 об'єктів соціальної інфраструктури. Про це розповів начальник відділу енергоменеджменту департаменту економічного розвитку Запорізької міської ради Віктор Бондаренко.

- Запоріжжя є учасником європейської ініціативи "Угода мерів". Це дає додаткові можливості при роботі з фінансовими організаціями. Зокрема, міською радою в листопаді 2016 року був затверджений план дій сталого енергетичного розвитку. Цей документ дозволяє співпрацювати з різними фінансовими організаціями й отримувати значні кредитні кошти на дуже вигідних умовах. Один з найбільших проектів з термомодернізації буде реалізований у співпраці з Європейським інвестиційним банком, - розповів Віктор Бондаренко.

Європейський інвестиційний банк обрав 5 міст України після трьох етапів відбору, серед яких і Запоріжжя. В рамках співпраці будуть виділені кошти на термомодернізацію об'єктів соціальної сфери. У Запоріжжі це 60 об'єктів, серед яких 53 школи і дитсадки, 7 об'єктів охорони здоров'я.

Вже обрано перші 10 соціальних об'єктів для термомодернізації. Європейський інвестиційний банк надає кошти на вигідних умовах кредитування - під відсотки не більше 2,5% річних, з 5-річним пільговим періодом, строком на 22 роки. За підрахунками експертів, після термомодернізації будівлі соціальної сфери зможуть економити в середньому 53% паливно-енергетичних ресурсів.

Місто продовжує вести переговори також з іншими європейськими інвесторами.