У Запоріжжі обговорили проблему заборгованості заробітної плати

24.01.2019 09:45

Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати по місту згідно зі статистичними даними станом на 1 грудня 2018 року складала 129,6 млн грн. Цій темі присвячено засідання міської комісії з питань погашення заборгованості зарплати. В обговоренні проблеми взяли участь представники управління з питань праці міської ради, Головного територіального управління юстиції Запорізької області, голів районних комісій.

Під час засідання комісії розглянуті наступні питання: про стан виконання протокольних доручень міської комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати; про стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах-боржниках міста за підсумками 2018 року.

За підсумками засідання міської комісії здійснено аналіз проведеної роботи з вищезазначених питань, за результатом якого визначено шляхи та надані доручення, а саме:

забезпечити виконання протокольних доручень та своєчасне інформування міської комісії про їх виконання;

провести аналіз стану оплати праці, детінізації трудових відносин, погашення заборгованості з виплати заробітної плати та визначити шляхи підвищення ефективності роботи комісій з питань погашення заборгованостей, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати;

організувати роботу стосовно складання графіків погашення заборгованості по кожному підприємству, де має місце заборгованість із заробітної плати, та забезпечити контроль за їх виконанням;

тримати на особистому контролі стан виплати заробітної плати на підприємствах комунальної форми власності; у разі виникнення заборгованості вжити невідкладних заходів для оперативного її погашення.

Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати по місту згідно зі статистичними даними станом на 01.12.2018 р. складала 129,6 млн грн, в тому числі на 12 економічно активних підприємствах – 84,3 млн грн від загальної суми боргу, на 7 підприємствах, які перебувають у стадії банкрутства – 45,0 млн грн. Найбільшими підприємствами – боржниками в місті з вищеназваних підприємств залишаються: ПАТ «Запоріжжяобленерго» зі структурними підрозділами з сумою – 70,8 млн грн, а серед підприємств банкрутів – КТ «Кастор 17» із сумою заборгованості – 15,4 млн грн та Запорізьке ДП «Кремнійполімер» із сумою заборгованості - 14,5 млн грн.

В цілому, завдяки вжитим спільним заходам, протягом січня – грудня 2018 року підприємствами-боржниками міста, згідно з оперативними даними, було виплачено 100,89 млн грн простроченої заборгованої заробітної плати, які за даними органів державної статистики на початок року значились в переліку підприємств – боржників.