Завдяки співфінансуванню міського та обласного бюджетів у Запоріжжі працюватиме мобільна еколабораторія

24.01.2019 12:10

У Запоріжжі презентували екологічну лабораторію, придбану за кошти міського та обласного бюджетів. ЇЇ загальна вартість склала 11,5 мільйонів гривень. 50% цієї суми виділили з бюджету обласного центру.

Сьогодні на базі державної установи «Запорізький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» відбулася презентація мобільної лабораторії моніторингу довкілля. Вона була придбана минулого року за кошти міського та обласного бюджетів. Загальний обсяг фінансування за результатами закупівлі склав 11,5 мільйонів гривень. 50% цієї суми було виділено бюджетом міста.

За словами в.о. директора центру Романа Терехова, закупівля лабораторії та визначення необхідного обладнання проводилися відкрито, з широким залученням громадськості. Активно працювала робоча група, створена згідно з розпорядженням міського голови Володимира Буряка.

- У результаті всі бажаючі могли подати свої пропозиції щодо укомплектування лабораторії. Виробники відповідного обладнання, які висловили зацікавленість у проекті, мали можливість детально ознайомитися з вимогами до лабораторії. Спочатку з обласного та міського бюджетів було виділено по 6 мільйонів гривень на придбання лабораторії. Після проведення торгів зекономлена сума була повернута до відповідних бюджетів, - сказав Роман Терехов.

Мобільна лабораторія зможе досліджувати як атмосферне повітря, так і воду, ґрунт за низкою показників. Вона працюватиме у складі «Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ». Спеціалісти центру планують її використовувати як під час планових, так і позапланових перевірок.

Постачальник ще повинен виконати пуско-налагоджувальні роботи обладнання мобільної лабораторії, провести навчання персоналу, яке вже розпочалося. Також у «Запорізькому обласному лабораторному центрі МОЗ» повинні вирішити ще ряд організаційних питань, пов’язаних з експлуатацією лабораторії, інформуванням про результати її роботи. Після цього лабораторія розпочне працювати.