У Запоріжжі розпочався другий етап реформування системи охорони здоров'я

24.01.2019 13:10

Сьогодні в Запоріжжі на базі Агентства регіональних ініціатив пройшло обговорення другого етапу реформування системи охорони здоров'я. У заході взяли участь директор департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Людмила Стецюк, начальник відділу реформ та розвитку галузі охорони здоров'я Марина Ситникова.

На сьогодні декларацію з сімейним лікарем підписали майже 460 тисяч запоріжців, що становить 62% населення міста. Тих запоріжців, які ще не обрали свого лікаря, медики закликають укласти декларацію.

- Якщо пацієнт не знає або сумнівається з ким укласти декларацію, ми зазвичай рекомендуємо за місцем проживання підійти до завідуючої амбулаторії. У кожній амбулаторії працює 8-10 лікарів. Завідуюча запропонує пацієнтові лікарів, розповість про кожного з них. Сам процес підписання декларації займе не більше 10 хвилин. Пацієнт укладає з доктором декларацію, але якщо з якоїсь причини щось його не влаштовує, він має право укласти декларацію з іншим лікарем, а попередня автоматично анулюється, - розповіла головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Людмила Стецюк.

Другий етап реформування системи охорони здоров'я передбачає комп'ютеризацію медичних установ і перехід на електронний документообіг. Як розповіла Вікторія Ушакова, ще три роки тому в Запоріжжі в рамках реалізації міської програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги, була розпочата комп'ютеризація сімейних і педіатричних амбулаторій, було закуплено понад 130 комп'ютерів. Але сьогодні, за вимогами реформи, у кожного сімейного лікаря повинен бути повноцінний персональний комп'ютер, з ліцензованим програмним забезпеченням, хороші мережі, сервера, інтернет.

- Сьогодні ми продовжуємо реалізацію програми. На поточний рік в міському бюджеті закладено понад 20 млн грн на продовження комп'ютеризації медичних закладів первинної ланки та амбулаторно-клінічних, реформа яких вже в другому півріччі почнеться більш активно. Безумовно, міський бюджет не може потягнути в повному обсязі медицину. Ми вважаємо, що повинна бути державна програма. І якщо реформи впроваджуються на загальнодержавному рівні і якщо вже виписані вимоги, то тільки централізоване фінансування на державному рівні дозволить повністю вирішити питання технічного забезпечення центрів, - розповіла Вікторія Ушакова.

Електронний документообіг передбачає створення електронної картки пацієнта, яка в електронному вигляді буде містити історію хвороби, результати обстежень, висновки вузьких фахівців, рецепти на ліки, лікарняний лист.

- Для того, щоб запрацювала ця система, ми зараз вирішуємо питання яку інформаційну програму вибрати. Це буде зроблено найближчим часом. Як тільки ми виберемо систему, ми зможемо працювати з електронною карткою. З 1 квітня у нас почнеться виписка рецептів за програмою «Доступні ліки» тільки в електронному варіанті. Також в електронному варіанті будуть оформлятися лікарняні листи. До того ж, електронна картка пацієнта буде доступна у всіх медичних установах України, - зазначила Людмила Стецюк.

Електронна картка буде містити і направлення до вузьких спеціалістів, а також їх висновки. Оскільки в липні має запрацювати ще одна програма реформи «Безкоштовна діагностика».

- З 2-го півріччя впроваджується новий механізм фінансування діагностики на другому рівні. Це консультації вузьких фахівців і обстеження - їх більше 50, є затверджений перелік. І за направленням сімейного лікаря пацієнт це все буде отримувати безкоштовно. А послуга буде оплачуватися лікувальному закладу з державного бюджету за договором з Національною службою здоров'я України, - зазначила Вікторія Ушакова.

Також Вікторія Ушакова підкреслила, що якщо у пацієнта немає декларації, в медичній допомозі йому ніхто не відмовить. Якщо у нього невідкладний стан, йому буде надано медичну допомогу до поліпшення самопочуття. Далі лікар порекомендує заключити декларацію.